Home

Achtergrond

Vrees voor Amerikaanse recessie

In de markt wordt steeds meer gevreesd voor een Amerikaanse recessie. Na een vrij sterke periode is de groei van de Amerikaanse industrie teruggevallen.

De energiesector heeft last van de lage olieprijs, die ook prijzen van aardgas en elektriciteit naar beneden sleept.

Ook elders in de economie hebben bedrijven door de 'harde' dollar moeite winsten op peil te houden. Een sterke dollar maakt het voor buitenlandse afnemers duurder om Amerikaanse producten af te nemen. Volgens hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro is een recessie onwaarschijnlijk, omdat de consument geld blijft uitgeven.

Markt oppeppen met lage rentes

De Jong gelooft ook niet dat de olieprijs zo laag blijft als nu het geval is, vooral omdat de verkoopprijzen nu lager liggen dan de kostprijs, voor bijna alle producenten. Tevens gelooft De Jong dat de Amerikaanse centrale bank de markt nog kan oppeppen met lagere rentes en het opkopen van problematisch schuldpapier.

Hij staat niet alleen in zijn optimisme en de waarde van de dollar nam deze week ongeveer een procent toe ten opzichte van een week eerder. Een euro is $1,11 waard. De Europese rentes blijven vooralsnog ook dalen richting de negatieve depositorente, die de Europese Centrale Bank in december vaststelde. Min 0,30% lijkt de ondergrens.

Op dit moment beweegt de Euribor-rente met een looptijd van 3 maanden, vaak referentie bij leningen, richting min 0,20%.

Of registreer je om te kunnen reageren.