Home

Achtergrond 2 reacties

USDA: druk op prijzen houdt aan

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht ook in 2016 druk op prijzen van graan, oliezaden, vlees en zuivel. De landbouwexport neemt in waarde ruim 10% af tot omgerekend €114 miljard.

De agrarische sector gaat gebukt onder recordhoge oogsten, economische groeivertraging in onder meer Brazilië, Rusland en China en de relatief dure dollar.

Voorlopig geen zicht op verbetering

De verwachtingen worden gepresenteerd tijdens het Agricultural Outlook Forum in Arlington, niet ver van Washington DC. De ramingen zijn niet gebaseerd op onderzoek onder boeren en tuinders maar statistische analyses van bekende cijfers. Hoofdeconoom Robert Johansson van de USDA zei bij een inleidende presentatie dat boeren voorlopig, ook nog na 2016, zullen moeten werken met relatief lage prijzen.

Enorme Chinese maisvoorraad

Johansson zei dat China sinds 2011 een grote maisvoorraad heeft aangelegd, die voorlopig een schaduw over de markt werpt. "We verwachten dat China minder mais en maisvervangers zal invoeren om te voorkomen dat haar maisvoorraad zelfs nog groter wordt." In 2014 kocht China in totaal 20 miljoen ton granen anders dan rijst en tarwe, en Johansson denkt dat het volume in 2016 onder 10 miljoen ton blijft.

Moordende concurrentie

De exportmarkt is zeer competitief. Zo ontpoppen Brazilië en Argentinië zich met lage productiekosten en een sterk gedaalde waarde van de munt tot geduchte concurrenten wat betreft de export van granen en oliezaden. Brazilië domineert de sojamarkt steeds meer. De VS zal volgens de USDA haar marktaandeel op de sojamarkt tot 2025 zien dalen van 36 tot 33 procent.

Maisareaal stijgt; elders krimp

De USDA verwacht dat boeren in Amerika dit jaar meer mais. ongeveer evenveel soja en minder tarwe telen. Het maisareaal stijgt met 2,3% naar 36,4 miljoen hectare mais. Het soja-areaal krimpt licht tot 33,3 miljoen hectare terwijl het tarweareaal 6% daalt tot 20,6 miljoen hectare. De productie van vlees, zuivel en eieren neemt eveneens toe, zij het in beperkte mate.

Zuivelprijs onder druk

De prijs van boter, kaas, wei en vooral poeders blijft onder druk staan omdat veel spelers grote volumes op de wereldmarkt proberen af te zetten. Bovendien groeit de productie in de VS zelf ondanks lage prijzen. Veehouders profiteren in 2016 wel van lagere voerprijzen.

Laatste reacties

  • el

    Melkveehouders krijgen volgens de termijnmarkt ook een lagere melkprijs in 2016,misschien kunnen de lagere voerprijzen de pijn een beetje verzachten!

  • Jan Cees Bron

    El, hoop doet leven!

Of registreer je om te kunnen reageren.