Home

Achtergrond

Stijgende olieprijs drijft ook gasprijs op

De olieprijs loopt weer op. Woensdag sloot handelsplatform Behr af met $ 34,31 voor een vat (159 liter) Noordzeeolie. Maandag opende de handel de week met een olieprijs van $34,76 per vat.

Dat is de hoogste prijs sinds begin januari. De olieprijs beweegt weer opwaarts vanaf woensdag 27 januari. Toen maakte Saudi-Arabië bekend met Rusland te hebben gesproken over verlaging van de olieproductie met 5%. Het is nog onzeker hoe lang het effect van deze afspraak door gaat werken in de prijs.

Dieselprijs

De dieselprijs reageert nog niet op de stijging van de olieprijs. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van 76,6 cent per liter, bij een minimale afname van 1.000 liter.

Elektra- en gasprijzen

De elektra- en gasprijzen waren de afgelopen week zeer beweeglijk en lijken daarbij hand in hand te lopen met de olieprijs en ontwikkelingen op de financiële markten. Dat meldt Agro-Energy in de wekelijkse marktanalyse.

Energiebeurs APX noteerde woensdag een elektriciteitsprijs van €31,06 per MWh voor piekuren (8-20 uur). De stroomprijs wordt gedrukt door veel aanbod van windenergie in combinatie met achterblijvende vraag naar elektra uit het buitenland. Dit heeft te maken met het relatief warme weer.

Dagprijs gas

De dagprijs voor gas stond medio donderdag op 12,7 cent per kuub. Contactprijzen voor 2017 en 2018 schommelden donderdag rond 14,5 cent per kuub. Er heerst onzekerheid bij de handelaren over de gasprijsontwikkeling. Dit heeft te maken met de oplopende olieprijs. Behalve de opgaande olieprijs, ondervindt de gasprijs geen druk om te stijgen. De koudegolf van vorige week is voorbij en de komende periode blijft het zacht weer met bovengemiddelde temperaturen. De gasaanvoer is ook voldoende.

Of registreer je om te kunnen reageren.