Home

Achtergrond 2 reacties

Schone energie breekt records ondanks goedkope olie

De lage olieprijs kan de snelle groei van investeringen in hernieuwbare energiebronnen niet stoppen. Vorig jaar werd wereldwijd 329 miljard dollar geïnvesteerd in schone energie – een record.

De investeringen groeiden vorig jaar naar een recordbedrag van 328,9 miljard dollar. Dat is een stijging met 4% tegenover 2014 en een verbetering van het vorige record uit 2011 met 3%. De groei komt vooral op rekening van China, Afrika, de VS, Latijns-Amerika en India, blijkt uit een rapport van analysebureau Bloomberg New Energy Finance (Bnef).

Het record is vooral opmerkelijk, omdat het tegengewerkt wordt door verschillende factoren. Zo zijn er de snelle daling van de kosten van zonnepanelen en de sterke dollar, waardoor meer capaciteit geïnstalleerd kan worden voor dezelfde dollars. Maar er zijn ook factoren die het de industrie als geheel lastig maken, met name de aanhoudend lage prijs van fossiele brandstoffen zoals steenkool en olie. Tijdens de voorbije twee jaar daalde de prijs van ruwe olie met 67%, die van steenkool met meer dan een derde.

Niet alleen investeringen scheerden hoge toppen. Er werd in 2015 ook een recordhoeveelheid hernieuwbare energie aangesloten op het net: 64 gigawatt aan windmolens en 57 gigawatt aan zonne-energie. Dat is een stijging met bijna een derde tegenover 2014.

Concurrentieel

"Deze cijfers zijn een verbijsterend antwoord op iedereen die dacht dat schone energie zich zou vastrijden in de dalende olie- en gasprijzen", zegt Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad van Bnef. "Ze tonen aan dat de nieuwe energiebronnen steeds beter kunnen concurreren op het vlak van de kostprijs."

"Wind- en zonne-energie worden nu ook in veel ontwikkelingslanden aanvaard als een logisch en belangrijk onderdeel van de energiemix", zegt Liebreich. "Ze zijn goedkoop, ze wapenen de landen tegen verwachte prijsstijgingen op de energiemarkt, en vooral: ze kunnen erg snel gebouwd worden om aan een vraag te voldoen. Het is erg moeilijk voor te stellen dat die trend nog gekeerd wordt, gezien ook het klimaatakkoord dat in december werd bereikt in Parijs."

EU daalt

China is opnieuw veruit de grootste investeerder in hernieuwbare energie, met een groei in 2015 van liefst 17% tot 110 miljard dollar. De Chinese overheid zet stevig in op schone energie om aan de energievraag tegemoet te komen maar ook om af te geraken van zijn erg vervuilende steenkoolcentrales.

De VS kenden een stijging met 8% tot 56 miljard dollar, en ook India steeg flink met 23%. De Europese Unie doet het heel wat minder goed, met een daling van 18% tot 58,5 miljard, het laagste niveau sinds 2006.

Opvallend is de opkomst van een aantal nieuwe markten, die hun investeringen verveelvoudigen en samen tientallen miljarden dollars in de schone energie pompten. Daarbij zijn landen als Mexico (4,2 miljard dollar), Chili (3,5 miljard), Zuid-Amerika (4,5 miljard) en Marokko (2 miljard).

Afrika en het Midden-Oosten zijn volgens Bnef twee regio's met een enorm potentieel voor hernieuwbare energie, gezien de snelle bevolkingsgroei en de overvloedige beschikbaarheid van zon en wind. De twee regio's kenden vorig jaar een groei van meer dan 50%.

Joren Gettemans, IPS

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Het zou interressant zijn om te weten wat de oorzaak is van de geringe investeringen in hernieuwbare energie in Europa. Die groei landen zijn of landen met veel zonuren en / of beduidend minder inspraak procedures voor de bevolking kennen. Inspraak werkt remmend op de besluitvorming. Vb. Besluit aanleg autoweg in China enkele dagen, in Nederland (deeltje A4) 40 jaar.

  • alco1

    Ik denk dat je daar precies de vinger op de wonde legt agratax.

Of registreer je om te kunnen reageren.