Home

Achtergrond 7 reacties

Roep om nieuwe ammoniakmetingen

Een hardnekkige groep 'ammoniakongelovigen' ageert al dertig jaar tegen de mestinjectie. Nog steeds zijn ze niet overtuigd van het nut van ondergrondse mesttoediening. Dinsdag gaat het er weer over in de Tweede Kamer.

Vandaag, dinsdag, is een beladen Kameroverleg over het mestbeleid. Iedereen die een belang en een mening heeft, laat van zich horen. Zo gaat het al dertig jaar. Een opmerkelijk consistent geluid komt uit de hoek van de 'ammoniaksceptici'. Een groep boeren die het nut niet zien van mestinjectie. Sterker, ze geloven dat de injecteur slecht is voor de bodem.

De bijna ideologische tegenstand tegen de mestinjectie wordt gevoed door argwaan tegenover overheid en Wageningen UR. Financiële belangen voeden het vuurtje. Niet onbegrijpelijk want de kosten van het ammoniakbeleid zijn hoog.

Meetgegevens niet meer beschikbaar

De anti-injectielobby is er nu opnieuw in geslaagd de mestinjectie tot politiek onderwerp te maken. Twee ongebonden onderzoekers hebben zich voorgenomen om alle kennis op een rij te zetten, om te beoordelen of het ammoniakbeleid wel stevig genoeg is onderbouwd. Zij willen daarbij niet alleen rapporten inzien over het verschil tussen boven- en ondergronds uitrijden, maar ook de meetgegevens die daaraan ten grondslag liggen.

En die zijn er niet altijd meer. Volgens Wageningen UR en Den Haag omdat dat niet hoeft - er zit in de wetenschap een termijn op het verplicht bewaren van meetgegevens. Maar de toch al argwanende anti-ammoniak beweging ziet hierin een bevestiging van hun gevoel dat ze gepiepeld worden.

SGP 'bezorgd' over de 'mysterieuze vermissing' van de meetgegevens.

Daarin krijgen ze gelijk van in ieder geval twee Kamerleden: Sjoera Dikkers (PvdA) en Elbert Dijkgraaf (SGP). Laatstgenoemde stuurde zelfs een persbericht uit met als boodschap dat zijn partij 'bezorgd' is over de 'mysterieuze vermissing' van de meetgegevens die ten grondslag liggen aan dit beleid. Komen die niet boven water, dan zou opnieuw gemeten moeten worden.

Voedsel anders

Afgelopen vrijdag 12 februari was er tijdens het congres Voedsel Anders in Wageningen een workshop over het onderwerp. Onderzoeker Jaap Hanekamp, zelf chemicus, legde daar uit dat het in zijn vakgebied heel normaal is om meetgegevens voor altijd te bewaren. Socioloog Jan Douwe van der Ploeg stelde dat de overheid op moet houden met eenvormig beleid te formuleren voor een veelvormige sector.

De namens de WUR aanwezige Zwier van der Vegte (manager De Marke) kon nog zoveel nuchtere feiten op tafel leggen, zoals het volgens hem onweerlegbare gegeven dat emissiearm uitrijden leidt tot betere stikstofbenutting, het lukte hem niet de aanwezigen te overtuigen. Discussieleider Dick (Foodlog-)Veerman hield het er uiteindelijk op dat de overheid onprofessioneel bezig is, als zulke belangrijke meetgegevens weg zijn.

Aan staatssecretaris van Dam van Economische Zaken de opgave om de sceptici te overtuigen van het nut van het ammoniakbeleid. Lukt dat niet, dan zal de roep om nieuwe metingen blijven. En denk niet dat deze discussie na één nieuwe meetronde over en uit is. Daarvoor zitten de hakken te diep in het zand.

De sprekers voor het Nationaal Mestcongres van Boerderij zijn bekend! Bent u er ook bij op 8 maart? Informatie en aanmelden: www.nationaalmestcongres.nl

Laatste reacties

 • diekmann

  Nu de waarheid boven tafel.
  De dode regenwormen in de sleuven is toch het grote bewijs dat dit niet deugt.
  Als er iets in de grond verteld wat goed is zijn het wel de regenwormen.
  Maar ja daaraan verdienen de mechanisatiemannen niets aan.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Ga zo door voor dat de versnipperaar overuren draait.Bedankt voor de inzet.

 • alco1

  Als mest niet stonk waren er nooit "meetgegevens" (gemanipuleer) gekomen.

 • alco1

  Ook al zou er door bovengronds meer vervluchtigen. Wat geeft dat. Pure kringloop in de natuur.
  We moeten eens duidelijk maken dat kiezen voor biodiversiteit, verschraling dus, juist betekend het einde der tijden.

 • varkenshouder1

  Mest injecteren is de beste maatregel die er genomen is de laatste 30 jaar. Bovengronds uitrijden moeten we toch echt niet meer willen als sectoren zijnde.

 • mvedder

  waarom niet?

 • g.g

  sleepvoet werkt prima, zie onze Duitse buren
  Kost veel minder vermogen, ook nog een voordeel

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.