Home

Achtergrond

Onrust op oliemarkt, daling gasprijs gestut

Deze week was er veel reuring op de oliemarkt. Olieproducerende landen steggelen over het verlagen van het productieplafond.

Saudi-Arabië, Rusland, Venezuela en Qatar spraken vorige week af dat zij hun productie gaan bevriezen op het niveau van januari, mits andere olieproducerende landen hetzelfde doen. Iran gaf woensdag echter aan niet mee te willen doen.

Iran wil olieproductie verhogen

Iran wil juist zijn productie verhogen na jaren van internationale sancties tegen het land. Iran wil ook meer aardgas (LNG) naar Europa exporteren. Het land voert daar gesprekken over met Griekenland. Iran zou de grootste gasreserves ter wereld hebben. Griekenland zegt dat Iran ook interesse heeft in Griekse raffinaderijen om Iraanse ruwe olie te verwerken. Dat meldde ANP deze week.

Oliemarkt druk beurzen Wall Street

De zorgen op de oliemarkt drukten deze week de beurzen op Wall Street. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,6% tot $31,84. Medio donderdag noteerde Behr een koers van $33 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Maandag lag de prijs nog anderhalve dollar hoger.

Inkoopcollectief Farmers4all noteerde een dieselprijs van €76,68 per 100 liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Kouder weer en duurdere grondstoffen

Hoewel de olieprijs blijft dalen, stabiliseert de gas- en elektriciteitsprijs. Dit komt door het koudere weer in combinatie met duurdere grondstoffen. Donderdagmorgen noteerde gasbeurs TTF een contractprijs 2017 van 13,26 cent per kuub en 2018 13,76 cent per kuub. De dagprijs voor gas is 12,34 cent per kuub. Als gevolg van de toenemende vraag naar gas vanwege de kou, voerde Rusland ook meer LNG aan. Dat zorgde voor een dempend effect op de dagprijs van gas.

Of registreer je om te kunnen reageren.