Home

Achtergrond 1262 x bekeken

Olie- en gashandel nerveus

De olie- en gashandel lijken nerveus. Gashandelaren volgen de bewegingen van de olieprijs op de voet, meldt energieadviesbureau Agro-Energy. De olieprijs is de afgelopen twee weken flink opgelopen.

Medio januari kostte een vat (159 liter) Noordzeeolie $27. Twee weken later kostte een vat alweer $35. Deze week zakte de prijs weer iets terug, tot $30 per vat op woensdag.

Meer interesse in gas

Door de opgelopen olieprijs steeg ook de interesse in gas voor de wintermaanden 2016/2017. De vraag naar gas voor de zomermaanden nam juist af. Toch liep de prijs van het gas niet echt op: Contractprijs 2017 en 2018 noteerde een zelfde prijs à 13,5 eurocent per kuub. Dit komt omdat de andere prijsopdrijvende factoren - zoals mild weer, laag gasverbruik en gevulde gasopslagen - het prijsopdrijvende effect van de olieprijs neutraliseerden.

Nuon verwacht lagere contractprijzen elektra

De elektraprijzen liepen in de pas met die van gas en de grondstoffen en bewogen dus ook op en neer. APX noteerde woensdag een prijs van €30,67 per MWh. Dat is een gemiddelde prijs voor de piekuren. Nuon verwacht een prijsdaling van de contractprijzen. De dagprijzen daalde al sterk door de toename van windenergie in Europa. Dit komt door dat de productiekosten van windenergie lager zijn dan de productiekosten van traditionele opwekmethoden. Naar verwachting wordt ook de komende weken veel energie uit wind opgewekt.
De komende weken kunnen de temperaturen voor het eerst sinds weken dalen naar normale waarden voor deze tijd van het jaar. De kou kan zorgen dat er meer vraag is naar gas en elektriciteit voor verwarming. Hierdoor kunnen de prijzen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.