Foto: Koos Groenewold AlgemeenAchtergrond

Netwerk Grondig: ook fosfaatrecht voor latente ruimte

Grondgebonden melkveehouders moeten fosfaatrechten krijgen toebedeeld op basis van hun aantal hectares, inclusief de latente ruimte. Dat vindt het netwerk Grondig, de belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders.

Intensieve melkveehouders moeten fosfaatrechten krijgen op basis van hectares en voor de niet-plaatsingsruimte op basis van dieraantal, vindt het netwerk. Dat is in de aanloop naar een nieuw overleg van de regiegroep met staatssecretaris Martijn van Dam over de fosfaatrechten en het fosfaatoverschot in de melkveehouderij. Grondig vindt dat als er gekort moet worden op fosfaatrechten, dit moet gebeuren bij de handel in rechten, het weghalen van schotten tussen sectoren en naar rato van het fosfaatoverschot per hectare, zodat ‘de vervuiler betaalt.’

Rechtvaardige productiebegrenzing

Grondig vindt een stelsel van fosfaatrechten nuttig voor productiebegrenzing, mits er rechtvaardig wordt toebedeeld. “Het is ongewenst om alleen fosfaatrechten toe te kennen op basis van het aantal dieren, dat zou grondloze groei belonen”, aldus Grondig.

De belangenorganisatie is uiterst kritisch over de Kringloopwijzer. “De Kringloopwijzer wordt opgeworpen als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument. Dat is veel te vroeg. We moeten voorkomen dat de KLW de Betuwelijn van de melkveehouderij wordt: omdat het al veel gekost heeft, dan maar invoeren en net doen of het goed is.” De Kringloopwijzer is volgens het netwerk allerminst fraudebestendig en ook nog niet toegerust op verschillende bedrijfstypen. Netwerk Grondig is voor een fosfaatbank voor de overdracht van rechten.

Beheer
WP Admin