Home

Achtergrond 3249 x bekeken 10 reacties

Netwerk Grondig: ook fosfaatrecht voor latente ruimte

Grondgebonden melkveehouders moeten fosfaatrechten krijgen toebedeeld op basis van hun aantal hectares, inclusief de latente ruimte. Dat vindt het netwerk Grondig, de belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders.

Intensieve melkveehouders moeten fosfaatrechten krijgen op basis van hectares en voor de niet-plaatsingsruimte op basis van dieraantal, vindt het netwerk. Dat is in de aanloop naar een nieuw overleg van de regiegroep met staatssecretaris Martijn van Dam over de fosfaatrechten en het fosfaatoverschot in de melkveehouderij. Grondig vindt dat als er gekort moet worden op fosfaatrechten, dit moet gebeuren bij de handel in rechten, het weghalen van schotten tussen sectoren en naar rato van het fosfaatoverschot per hectare, zodat 'de vervuiler betaalt.'

Rechtvaardige productiebegrenzing

Grondig vindt een stelsel van fosfaatrechten nuttig voor productiebegrenzing, mits er rechtvaardig wordt toebedeeld. "Het is ongewenst om alleen fosfaatrechten toe te kennen op basis van het aantal dieren, dat zou grondloze groei belonen", aldus Grondig.

De belangenorganisatie is uiterst kritisch over de Kringloopwijzer. "De Kringloopwijzer wordt opgeworpen als bedrijfsspecifiek verantwoordingsinstrument. Dat is veel te vroeg. We moeten voorkomen dat de KLW de Betuwelijn van de melkveehouderij wordt: omdat het al veel gekost heeft, dan maar invoeren en net doen of het goed is." De Kringloopwijzer is volgens het netwerk allerminst fraudebestendig en ook nog niet toegerust op verschillende bedrijfstypen. Netwerk Grondig is voor een fosfaatbank voor de overdracht van rechten.

Laatste reacties

 • zon

  De vervuiler is de melkveehouderij die fors over hun mestquotum is gegaan,het klopt niet dat de andere sectoren die al jaren een rechtensysteem hebben zouden moeten inleveren om de melkveehouderij te helpen.
  Ze hebben het zichzelf aangedaan,dan laat ze het ook binnen hun eigen sector oplossen.

 • frl

  Het fosfaatplafond zal toch gebaseerd zijn op de aanwezige ha in Nederland ,dus moet je je grond normaal op de norm kunnen bemesten, kan dit niet dan heeft een ander te veel ruimte van fosfaatplafond gebruikt ,dus waar moet je dan korten ???.

 • Klaasvaak

  een extensieve boer kun wordt nooit een intensieve....

  dus onbenutte fosfaatrechten.

 • pieterfranken1

  Ben wel benieuwd hoe ze dan aankijken van latente ruimte tussen grasland en bouwland. Dat is zeg maar 30 kg per ha. Bij mij ongeveer 35 ha gras 50 akkerbouw. Als ik dit om zou zetten zou dat 50 X30 kg = 1500 kg extra latente ruimte opleveren. Hoe ziet Netwerk grondig dit???

 • Bennie Stevelink

  Welke grond wil netwerk Grondig allemaal meetellen? Dit kan volgens mij toch alleen grond zijn die eerder al voor melkveehouderij werd gebruikt. Dus grasland en maisland. Grond die voor andere gewassen dan mais werd gebruikt maakt geen deel uit van de melkveehouderijtak maar van een akkerbouwtak en hoeft dus ook niet meegeteld te worden voor fosfaatrechten. Waar de grond de afgelopen jaren voor gebruikt werd kan eenvoudig gecontroleerd worden in de gecombineerde opgave.

 • schooteind1

  latente ruimte?? Dit begrip bestaat niet. Tenzij dat er op deze grond de laatste 30 jaar hei of bos heeft gestaan. Deze grond is gewoon gebruikt. Dat kan zijn voor akkerbouw, voor het opfokken voor (te veel) jongvee, wat men dan weer verkoopt. Of het is gewoon verhuurd, officieel of onderhands. Volgens cijfers van CBS betreft het hier 22% van de melkveehouders, dus het gros heeft er niks aan. Integendeel; zij zullen moeten inleveren voor collega's met de zogenaamde "latente ruimte". Daarom slecht en onrechtvaardig idee!!

 • pieterfranken1

  Mozes dat kun jij wel zeggen. Die grond heb je omdat je in de toekomst uit wil breiden met koeien. In de tijd van superheffing gewacht om na Quotering uit te kunnen breiden met koeien en dan het land om te zetten van akkerbouw naar veehouderij. Immers toen had je al die ha niet nodig om voer voor de koeien te telen. Nu zeg jij dat je dat dan nu akkerbouw moet laten en dat alleen mensen die toen alle grond voor melkveehouderij gebruikt hebben deze ruimte mogen benutten. Dus alleen de mensen die niet efficient geboerd hebben mogen volgens jou latente rechten krijgen en iemand die efficient en goed bezig is geweest en daarom ha ingezet heeft voor akkerbouw omdat er anders teveel ruwvoer voor eigen gebruik gebouwd werd heeft gewoon pech. Belachelijk redenering. Volgens mij gewoon niemand latente ruimte geven.

 • Farmer4life2

  Inkrimpen door aankoop van fosfaatrechten. Dan houdt de groeier op te groeien.. Dat willen we toch allemaal? Krijgen we ook allemaal meer geld per liter melk. [Sarcastisch]

 • Peltjes

  Alles is geoorloofd om van de mest af te komen, zelfs diefstal van de latente ruimte

 • hansvanbergen

  Kansloze en onzinnige missie. Die latente rechten bestaan helemaal niet. Rechten zijn er alleen voor de aanwezige dieren van 2 juli. Als grondig zijn zin krijgt herhaalt zich weer de situatie van de toeslagrechten waarbij Schiphol en andere grootgrondbezitters ineens ook melkveefosfaatrechten willen. Dan daarbij zijn de zichzelf extensieve boeren vaak types die als cda lid gemeente grond zich hebben toegeeigend, ineens heel religieus zijn en kerkgrond hebben, zich opwerpen als waterschaps bestuurder en daar ha afsnoepen en tenslotte ineens begaan zijn met de natuur na jarenlang ales doodgespoten doodgeschoten of omgezaagd te hebben om ook daar grond van andere boeren af te pikken. En daar wil men dan nu ineens ook nog andersmans koerechten op hebben. Pleur ff een end op! As je op 2 juli nog geen vee had wanneer ging je ze dan houden? Vaarskalveren waren als 2 jaar niks meer waard.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.