Home

Achtergrond

Nestlé stelt beleggers teleur

De koers van het aandeel Nestlé is sinds vorige week gedaald van circa 74 tot 69 Zwitserse frank. Beleggers lieten het aandeel zakken nadat het Zwitserse voedingsmiddelenconcern in hun ogen teleurstellende jaarcijfers presenteerde.

Veelgehoorde klacht is ook dat het bedrijf zijn 150-jarig jubileum niet viert met een opkoopprogramma voor eigen aandelen.

Bedrijven kunnen door het opkopen van eigen aandelen beleggers belonen. Het is ook een instrument om kapitaal dat ze niet elders nuttig kunnen investeren, in te ruilen voor meer zeggenschap over de eigen koers.

Tegenvallende groei in Brazilië, Rusland en China

Het zit op eindgebruikers gerichte bedrijven even niet mee. De economische groei in groeimarkten als Brazilië en Rusland is weggevallen. De Chinese markt groeit in het laagste tempo in jaren. In de volwassen markten van Europa, de VS en Japan is de economische groei al langer laag en bovendien is de prijsconcurrentie er moordend.

Nestlé zag de omzet met het laagste groeipercentage in 6 jaar tijd groeien. Het groeidoel voor de middellange en lange termijn werd bovendien voor het derde jaar op rij niet gehaald. De mededeling van topman Paul Bulcke dat het bedrijf wel sneller groeide dan de concurrentie - dus marktaandeel won - kon een koersdaling niet voorkomen.

Banken passen visie op aandeel Nestlé aan

Een serie banken heeft haar visie over het aandeel bijgesteld. Société Générale geeft een neutraal oordeel en een koersdoel van 74 frank. Berenberg Bank is positiever met een koersdoel van 83 frank en een advies het aandeel te kopen. Ook Citigroup en JP Morgan Chase adviseert Nestlé-aandelen te kopen. Laatstgenoemde denkt dat het aandeel naar 80 frank kan stijgen.

Südzucker profiteert van aantrekkende suikerprijzen

Het aandeel Südzucker profiteerde deze week dan weer van sterk aantrekkende suikerprijzen. De stijging volgt op nieuwe suikerprognoses van de Internationale Suiker Organisatie (ISO) Het weerfenomeen El Niño drukt de productie dusdanig, aldus de ISO, dat dit gewasjaar minder suiker wordt geproduceerd dan geconsumeerd.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Südzucker en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.