Home

Achtergrond 18 reacties

LTO: 'Verbod op glyfosaat levert geen milieuwinst op'

Het milieu is niet gebaat bij een Europees verbod op het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat. Dat stelt Joris Baecke van LTO Nederland, die ook wijst op de andere manier van toepassen in Nederland ten opzichte van de Verenigde Staten.

Europa beslist binnenkort over een verlenging van de toelating van het gewasbeschermingsmiddel in de EU. Ondertussen gaan in de Tweede Kamer stemmen op om het middel volledig te verbieden. "Dat zou een grote vergissing zijn", zegt Joris Baecke, voorzitter werkgroep Plantgezondheid bij LTO Nederland en akkerbouwer in Nieuw-Namen (Zld.). "Bij een verbod zullen akkerbouwers, boomkwekers en melkveehouders uitwijken naar andere gewasbeschermingsmiddelen. Met alle gevolgen voor het milieu van dien. Nederlandse boeren en tuinders zetten glyfosaat heel gericht in. En alleen wanneer het echt niet anders kan", aldus Baecke.

'Nederlandse boeren gebruiken glyfosaat anders'

Glyfosaat is voor de Nederlandse land- en tuinbouw een belangrijk middel in de bestrijding van wortelonkruiden in de akkerbouw en de boomkwekerij en in de bestrijding van kweek in grasland. "Nederlandse boeren en tuinders gebruiken glyfosaat fundamenteel anders dan boeren en tuinders in andere landen", aldus Baecke, "In Amerika worden gewassen geteeld die genetisch resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat, waardoor het gebruik van het middel per hectare daar heel hoog is. Dat is hier absoluut niet aan de orde." Het Amerikaanse gebruik bepaalt volgens Baecke wél het beeld van glyfosaat in de Nederlandse media.

Ctgb beoordeelt middel als veilig

Baecke wijst op de beoordeling van toepassingen van glyfosaat door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) op risico's voor mens, dier en milieu: "Het is veilig bevonden. Alleen gediplomeerde gebruikers mogen het middel toepassen. Daarom besteden veel veehouders de bespuiting uit aan gespecialiseerde loonwerkers."
Over de vermeende kankerverwekkendheid van het middel verwijst Baecke naar onderzoek van de Europese organisatie voor voedselveiligheid Efsa: "De Efsa heeft afgelopen jaar in opdracht van de Europese Commissie een volledige herbeoordeling van glyfosaat uitgevoerd. De Efsa ziet geen aanleiding glyfosaat te verbieden."

'Groenere' middelen met lagere emissies

LTO Nederland wil komende jaren nieuwe stappen zetten op het gebied van gewasbescherming, met middelen die minder belastend zijn voor het milieu ('groenere' middelen) en met lagere emissies naar bodem, lucht en water. Die ambities liggen vast in het actieplan 'Schoner, Groener, Beter'. Leidend daarbij zijn het maximaal benutten van geïntegreerde gewasbescherming inclusief mechanische onkruidbestrijding en het selectief inzetten van alle beschikbare middelen, biologisch of chemisch.

 

Laatste reacties

 • margarietha 30

  Verbieden die troep!niemand wil toch voedsel met glyfosaat erin.laat Nederland daar maar mee voorop lopen en de rest zal volgen

 • Peltjes

  Margarietha. Is helemaal geen troep bij juist gebruik. Hoe wil jij kweek bestrijden in grasland?

 • margarietha 30

  Glyfosaat word verboden!
  Vroeg of laat

 • pinkeltje

  Nootmuskaat moet ook verboden worden. Als je daar een eetlepel tegelijk van inneemt lig je een uur later ook aan de monitor.

 • Bennie Stevelink

  @margarietha 30, wat zijn jou argumenten voor jou standpunt dat glyfosaat verboden moet worden en welk alternatief heb jij?
  Waarom is het alternatief wat jij denkt te hebben beter dan glyfosaat?

 • Bertus Buizer

  De vraag is wat mij betreft niet of boeren niet allerlei gemakken gegund zijn in hun bedrijfsvoering. Nee, het gaat er om tegen welke prijs die geoorloofd zijn. Vandaag schreef ik een blog naar aanleiding van de uitzending van Zembla van 24 februari: http://www.sustainablefoodsupply.org/zorgen-over-het-gebruik-van-glyfosaat-gaan-over-gezondheid-mens-en-meer/

 • wienbemelmans

  alleen mensen die alleen een balkonnetje hebben zijn
  overal tegen dat ze dan eens in vrije tijd bij de gemeente
  onkruid plukken. daar zul je er nooit een zien wel mekkeren
  op alles.het zelfde als de pvdd, en wakker dier, allemaal
  zeur pieten.Laat ze maar zeuren.

 • WGeverink

  Over een paar weken staan hier de pallets met 5 liter ready mix Roundup jugs met zo'n handig pompje en handsproeiertje weer in de winkel. Het is een feit dat er in de dorpen en steden veel meer gesproeid en gespoten wordt dan op het platte land. Stel je voor dat een Roundup Ready siertuin mogelijk was... Een paar keer per jaar effe met de Roundup rond en het ziet er het hele jaar keurig uit!

 • Peltjes

  Bertus Buizer. Is het nou kankerverwekkend of niet. De verminderde wortelgroei komt wanneer onkruid is doogespoten en kort daarop er bv. mais gezaaid word, dan kan het voorkomen dat een zaadje vlakbij of op een onkruidplantje terecht komt. In het onkruid zit nog glyfosaat wat nog niet afgebroken is en komt op die manier in het gezaaide plantje. Glyfosaat word normaal binnen 3 weken afgebroken.

 • Timpelsteed

  Denk dat het ' wonder uit een flesje' idee wel eens overboord mag. Je gebruikt glyfosaat omdat je bijvoorbeeld kweek wilt bestrijden (wat dan twee jaar later weer net zo aanwezig is waardoor je weer 'mag'. Is kweek niet het resultaat van verdichting/verkeerde momenten van grondbewerking en bemesting. Ook achteruitgang van organische stof maakt glyfosaat steeds moeilijker afbreekbaar.
  Heb in mn gangbare jaren vele rondjes roundup gebruikt maar de kweek verdween pas in mn biologische bedrijf.

 • margarietha 30

  Bertus Buizer heeft m'n argumenten weergegeven .kijk dat artikel maar en kijk de uitzending van Zembla maar.
  Timpelsteed heeft gelijk.
  Wie wil dat glyfosaat in het voedsel zit en in het drinkwater.
  Het is gif en er is maar 1 winnaar en dat is de leverancier.

 • piethermus1

  Doet Paraselsus er nog toe in deze discussie?

 • Bennie Stevelink

  @margarietha 30, alle bestrijdingsmiddelen zijn gif. Hoewel ook water gif is als je er teveel van inneemt. Maar waarom is volgens jou glyfosaat nu slechter dan andere bestrijdingsmiddelen?

 • aardappelboer

  Wij gebruiken alleen glysofaat voordat er wat gezaaid of gepoot wordt dus de nieuwe plantjes die er gaan groeien bevatten geen glysofaat. Mocht dit verboden worden dan zullen we moeten terugvallen op andere middelen waarbij we veel hogere doseringen nodig zijn om hetzelfde resultaat te zien, dus eerder een nadeel ten opzichte van milieu dan een voordeel.

 • Cretoomen

  Het amerikaanse instituut IARC heeFt glyfosaat in dezelfde gevarenklasse gezet als eten van rood vlees, het beroep kapper en werken en ploegendienst. Nog steeds is alcohol, roken etc gevaarlijk en is eerstgenoemde een waarschijnlijkheid. Hiervoor is echter geen enkel bewijs zoals onafhankelijke wetenschappelijke instituten ook hebben aangegeven. We onderzoeken tegenwoordig residuen in voedsel, drinkwater etc tot nanogrammen. Miljardste van grammen dus. Alles is tegenwoordig aan te tonen.
  Om dus glyfosaat binnen te krijgen moet je in de bierdiscussie van laatst 1000 liter per dag drinken om aan de allerstrengste veiligheidsnorm te komen. Drinken van meer dan 8 liter kraanwater per dag is voor de mens al dodelijk.de grote vraag hier is dus. WAAR HEBBEN WE HET NOU EIGENLIJK OVER????!?

 • Cretoomen

  En nog een leuke
  Gemeenten publiceren trots dat ze glyfosaatvrij onkruidbeheer nastreven. Ze koken onkruid dood, borstele, branden. Blazen een hoop co2 de lucht in en maken onkruidbeheer tot 6x zo duur voor de burger. Vervolgens zie je vervuiling op stoepen, paden, speeltuinen etc en koopt de burger zelf bij de tuincentra glyfosaat producten om het niet bestreden onkruid alsnog met glyfosaat om zeep te helpen. Zo gaat er glyfosaat, ondanks gebruik op straat verboden is, toch door de burger zelf de bestrating op en bij neerslag vervolgens het oppervlaktewater in. Ook zie je burgers die chloor gebruiken en azijn want levermos vindt ik niks om mijn mooie stoepje. Water met chloor mengen dan krijg je een zwembad. Daar zwemt in ieder geval geen vis in.

 • koster

  glyfosaat is makkelijk, maar niet noodzakelijk.

 • Cretoomen

  Glyfosaat kost zoals alle andere gewasbeschermingsmiddelen veel geld en wordt alleen ingezet wanneer noodzakelijk. dat is in de nederlandse landbouw dus heel weinig omdat het in Het bouwplan bijna nergens kan. In tegenstelling tot bij de teelt van gmo gewassen buiten europa. Die gewassen zijn resistent tegen glyfosaat en worden met hogere doseringen vaker gespoten. Dit speelt in europa niet want die gmo teelten zijn er niet.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.