Home

Achtergrond 12 reacties

Huitema wil wel/niet van EU-regels welzijn af

De EU-standaarden voor dierenwelzijn kunnen best omlaag, zei VVD'er Jan Huitema vorig jaar op een Engelstalige website. Nu, ruim een jaar later is zijn opvatting veranderd, erkent hij.

De Europese standaarden voor dierenwelzijn kunnen best naar beneden worden bijgesteld, zegt VVD'er Jan Huitema op de Engelstalige website www.euknowhow.eu. Desnoods moet de Europese Commissie de dierenwelzijnsregels in Europa schrappen, als het niet lukt om in de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten tot een akkoord te komen over minimum welzijnseisen, aldus de VVD'er op de website.

Niet langer Huitema's opvatting

Is dat werkelijk de opvatting van Huitema? Hij heeft het zelf geschreven, erkent hij. Ruim een jaar geleden, in januari 2015. Hij heeft geen pogingen gedaan om de tekst aan te passen. Maar het is niet langer zijn opvatting.

Dat blijkt ook uit de bijna letterlijke Nederlandse vertaling van de Engelstalige tekst in zijn blog op Boerderij.nl, die vorig jaar 21 januari werd gepubliceerd. Daar schrijft hij: "Wanneer de Europese Commissie niet weet te bewerkstelligen dat Europese standaarden worden gehandhaafd, ontstaat oneerlijke concurrentie voor Europese ondernemers die zich wél aan de strenge dierenwelzijnseisen houden."

In de oorspronkelijke tekst voor de blog op Boerderij.nl had Huitema nog gezegd dat  de Europese Commissie de strenge dierwelzijnseisen moest loslaten die het zijn eigen boeren oplegt, als er geen goed resultaat zou worden bereikt in de onderhandeling over een handelsakkoord tussen de VS en de EU (TTIP). Hij liet die tekst echter na enkele dagen aanpassen. Het verschil werd opgemerkt door de nieuws-website Follow the Money.

Jan Huitema tijdens een vergadering in het Europees Parlement. Foto: ANP
Jan Huitema tijdens een vergadering in het Europees Parlement. Foto: ANP

Vindt u nu wel of niet dat de Europese Unie de eigen dierenwelzijnseisen moet loslaten?

Huitema: "Wij zijn voor een gelijk speelveld. Maar ik vind niet dat we onze eigen normen moeten loslaten. Eigenlijk had ik het niet goed begrepen."

Niet goed begrepen?

"Nee, bij de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat het om de gelijkwaardigheid van elkaars eisen, niet de gelijkheid. Het gaat er niet om de standaarden te veranderen. Daar komt bij dat er gevoelige sectoren kunnen worden aangewezen, waardoor het nooit zo zal zijn dat de agrarische markten helemaal worden vrijgelaten en alle invoertarieven worden geschrapt. Toen ik schreef dat de Europese Commissie de strenge dierenwelzijnseisen moest loslaten, had ik dat nog niet goed begrepen. De benadering is anders "

Is er iemand geweest die u tot dit inzicht heeft gebracht, en zo ja wie?

"Op een gegeven moment is me duidelijk geworden hoe de TTIP-onderhandelingen gaan en waar het om gaat."

Is er iemand geweest die u tot dit inzicht heeft gebracht, en zo ja wie?

"Tja, is er iemand geweest? Je praat met zoveel mensen die uitleggen hoe het zit. "

En was er iemand die u tot dit inzicht heeft gebracht en zo ja wie?

(Huitema laat een stilte vallen.)

Grote stilte?

"Ja, grote stilte. Ik weet het niet, ik geef geen commentaar. Ik weet nu beter wat de insteek van de TTIP-onderhandelingen is. Het zijn niet een of twee personen die me daarover informeren. Mijn eerste opwelling was dat we afstand moesten doen van onze dierenwelzijnseisen. Ik vind nu dat dat niet de juiste weg is. Noem het voortschrijdend inzicht. Het was een fout, mijn fout."

Laatste reacties

 • Snel

  politieke lullemijer

 • NASJO

  WAT IS DE DEFINITIE VAN "GELIJKWAARDIGHEID VAN ELKAARS EISEN"?
  GELIJKHEID???

 • landboer

  JONA S Das nou politiek! Alle mogelijkheden openlaten.

 • mtseshuis

  Jammer, ook Jan Huitema laat de oren al hangen naar de grote politieke bazen... Had hem wel aardig hoog, maar dat keldert met gang. Die hele TTIP gaat ons alleen maar ellende brengen, zeker als er geen sprake gaat zijn van gelijk speelveld...
  Wij hier maar investeren in dierwelzijn, milieueisen, mestperikelen etc etc en de zooi uit oa de VS kwakken ze hier met bakken tegelijk in de schappen... Bah!

 • Can

  TTIP , het economisch belang voor alle landen gaat veel verder dan alleen boeren belang , met het doel van open grenzen in wereld handel , free trade .
  Om het eene te krijgen moet er soms ergens een offer gemaakt worden
  Het boek TTIP is zo groot dat de werkelijke gevolgen van deze overeenkomst voor de meeste landen nog niet eens uitgecijferd zijn
  En kan nog lang duren
  De gevolgen van TTIP gaan langzaam in werking en duurt jaren voordat alles rond is, maar het gaat door .
  En gelijkheid , wat landbouw betreft is een groot probleem.
  Kost prijs per ton in Nederland is gewoon te hoog , vergeleken met omringende landen en de rest van de wereld .
  Het gaat niet om de opbrengst , het is de kost prijs
  Nederland moet specialiteiten maken
  En zich onderscheiden of zoiets, in de totale massa productie wereld wijdt , zal het verliezen
  Huitema oordeelde in het belang van de landbouw , en dit was goed bedoelt .
  Maar ik denk ondergeschikt aan het totale pakket , en dit zag hij pas later .
  Hij heeft een goed hart voor de boeren

 • bertes

  onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat het om de gelijkwaardigheid van elkaars eisen, niet de gelijkheid.
  Wau.
  onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie gaat het om de gelijkwaardigheid van elkaars eisen, niet de gelijkheid.
  WAU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • leftturn

  Niks mis met standpunt huitema. Het heeft ook geen zin om de standaarden hier te verlagen, zou maatschappelijk niet geaccepteerd worden. Retail vraagt het tegenwoordig ook.Waar we hem/VVD/vanbaalen wel aan MOETEN houden is invoer heffing/verbod op mindere/goedkopere producten. En dat is bij de VVD helaas lastig genoeg. Landbouw heeft geen prioriteit en is vaak ruilmiddel.
  En dan heb ik liever Jan op die stoel dan een ander!

 • moi !

  Het is een gevaarlijk spel TTIP ,voor de landbouw.
  Landbouw beleid staat hoe dan ook dicht bij de natuur en alles wat daar mee te maken heeft. Daarom moet je proberen het duurzaam in te vullen hier maar ook elders . Doe je dat niet dan zal de samenleving dat vroeg of laat weer terug moeten betalen .En hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Denk aan het klimaat verandering. Ook moet men de landbouw niet vergelijken met de industrie dat is een totaal andere discussie.

 • Broer

  Eerlijk verhaal van Jan Huitema. Hulde.

 • farmerbn

  Bij het verlagen van de welzijnseisen verliest de VVD meer kiezers dan dat ze boerenkiezers wint. Dat heeft de VVD-top Dhr Huitema uitgelegd dus moest hij draaien. Het is gewoon simpel en dat is eigenlijk best erg.

 • WGeverink

  Het maakt niet uit wat Huitema er van denkt. De landbouw moet ophouden met de consument vragen te stellen waarop onbetrouwbare antwoorden gegarrandeerd zijn. Daar kom je niet verder mee want een consument zegt het een en doet het ander en uiteindelijk blijf je zelf met de rekening zitten. Stoppen dus met de consument de woorden in de mond te leggen maar laat ze portomonee trekken om te laten zien hoe zeer ze bijvoorbeeld weidegang op prijs stellen. 5 cent extra per liter voor de boer is toch spotgoedkoop om de koeien in de wei te krijgen? Voor niks gaat de zon op.

 • agratax(1)

  Zolang niemand zelfs Jan Huitema zich niet de vraag stellen "Wie heeft de TTIP bedacht en waarom" dan zullen al deze beslissers nooit begrijpen wat de gevolgen zijn van onder tekenen van dit stuk zij het met kleine aanpassingen. Amerika is de bedenker van deze handelsaccoorden om de macht op de wereld niet te verliezen aan de steeds sterker wordende Aziatische wereld. Wij Europeanen doen ons best om alles wat Amerika voorlegt maar te ondertekenen ook bang voor de Aziatische grootmacht die we zelf via ontwikkelingshulp en als onze enige leveranciers van goedkope consumenten artikelen naar deze plek hebben bebracht. Ik zou denken laat TTIP voor wat het is en concentreer je met elkaar op de mogelijkheden binnen de NIEUWE wereld orde.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.