Home

Achtergrond

Hogan: Commissie zoekt oplossingen veekwesties

De Europese Commissie is vastberaden oplossingen te vinden voor de moeilijkheden in de veehouderijsector. De Commissie zal haar plannen formeel op tafel leggen tijdens de komende landbouwraad op 14 maart.

Dat heeft landbouwcommissaris Phil Hogan verklaard na een onderhoud met de Franse premier Manuel Valls en zijn minister voor landbouw Stéphane le Foll. ''Ter voorbereiding van die raad bestuderen we de verschillende voorstellen die Frankrijk op tafel heeft gelegd.''
Hogan verklaarde verder 'zich bewust te zijn van de problemen die het Russische embargo op varkensvlees veroorzaakt'. "Wij bevestigen nog eens onze bereidheid om met Rusland te praten over een snelle hervatting van de Europese export', aldus de eurocommissaris.

Aanbod terugdringen, afzetmogelijkheden creëren

Premier Valls zei op zijn beurt: ''Sinds het begin van de crisis hebben we de Europese Commissie en onze partners gewaarschuwd voor de ernst ervan. Wij eisen maatregelen die op die situatie zijn afgestemd. We constateren vandaag een bewustwording.'' Valls eist concreet instrumenten om de crisis te beheersen, zoals Frankrijk al eerder in een memorandum aan Brussel uiteen heeft gezet. Die maatregelen moeten ertoe dienen het aanbod terug te dringen en meer afzetmogelijkheden te creëren.

Russisch embargo beëindigen

De situatie is ernstig volgens Valls. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheden nemen. Mijn regering heeft dat gedaan en Frankrijk verwacht dat de Commissie dat ook zal doen", aldus de Franse premier. Frankrijk wil dat de artikelen met betrekking tot een derogatie van het Europese concurrentierecht in geval van nood in werking kunnen treden. Ook wil het land private opslag van varkensvlees en een diplomatieke actie om het Russische embargo op te heffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.