Home

Achtergrond 1880 x bekeken 1 reactie

Europees Parlement wil geen versoepeling natuurbeleid

Het Europees Parlement wil de Europese wetgeving voor natuur behouden. Het Europees Parlement stemde met 592 stemmen voor en 52 stemmen tegen met ruime meerderheid voor het rapport over biodiversiteit van Europarlementariër Mark Demesmaeker. Daarmee stemt het parlement tegen een herziening van onder andere de vogel- en habitatrichtlijn.

Demesmaeker pleit er in zijn rapport voor om de natuurrichtlijnen niet te herzien, maar volledig uit te voeren. "Het Parlement geeft hiermee een krachtig signaal", aldus de politicus. "De Europese Commissie moet de onzekerheid over de toekomst van de richtlijnen stoppen. Er valt geen tijd meer te verliezen: willen we de gestelde natuurdoelen in 2020 halen, dan moeten we alles op alles zetten om de natuurrichtlijnen volledig uit te voeren", aldus Demesmaeker.

Succes van Europa

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert positief. "Het Europees Parlement heeft zich bijna unaniem tegen de pogingen van het Nederlandse kabinet gekeerd om de Europese natuurwetten te verwateren. De Europese natuurwetgeving is een van de grootste successen van Europa. Indien goed uitgevoerd en gehandhaafd zijn ze een garantie voor rijke natuur met veel biodiversiteit. Verwateren zou een historische vergissing zijn", aldus Gerbrandy.

Uit de tussentijdse evaluatie van de Europese Biodiversiteitsstrategie 2010-2020 blijkt dat Europa achter ligt met het realiseren van de doelen. Nederland wil tijdens het voorzitterschap van de EU de vogel- en habitatrichtlijn juist herzien om het mogelijk te maken om natuurbeleid te combineren met andere doelen, bijvoorbeeld waterberging.

Eén reactie

  • landboer


    '"Verwateren zou een historische vergissing zijn" als dat nou eens letterlijk namen....

Of registreer je om te kunnen reageren.