Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde

De euro sloot woensdag af op een wisselkoers van $1,13. Daarmee lag de waarde van de 'eenheidsmunt' op het hoogste niveau sinds oktober 2015.

De waarde van de euro steeg mede door een speech van Mario Draghi. De Italiaanse voorzitter van de Europese Centrale Bank beloofde zijn toehoorders bij de Bundesbank dat de inflatie koste wat kost bestreden zal worden.

'Wereldwijde krachten' houden inflatie laag

Op zichzelf kan de uitspraak worden uitgelegd als een belofte de rente nog verder te verlagen, dan wel nog meer obligaties van bijvoorbeeld noodlijdende bedrijven of overheden te kopen. Dergelijk monetair beleid leidt normaal gesproken juist tot een daling van de euro. Maar Draghi voegde aan de belofte de inflatie te bestrijden toe, dat de inflatie door 'wereldwijde krachten' laag wordt gehouden.

Denk daarbij aan de oliemarkt en groeivertraging in bepaalde opkomende economieën, zoals Rusland en Brazilië. Draghi ziet deze factoren blijkbaar als tijdelijk fenomeen. Als markten wereldwijd normaliseren, zal de inflatie langzaam maar zeker oplopen. In de markt wordt aan de opmerkingen van Draghi in elk geval op de korte termijn een stijgende waarde van de euro gekoppeld.

Euribor daalt verder

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is ondertussen verder gedaald tot -0,175 procent. Voor de korte termijn houdt vrijwel niemand rekening met een stijging van het interbancaire rentetarief, vaak referentie bij leningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.