Home

Achtergrond

Energieprijs stabiliseert, gasprijs blijft dalen

Prijzen van elektriciteit stabiliseren deze week. De langetermijnprijs van elektriciteit bleef afgelopen week relatief stabiel. Voor veel inkopers van energie zijn de huidige lage prijsniveaus aantrekkelijk, waardoor de vraag toenam.

Dat meldt Nuon. De toegenomen vraag zorgde dat de dalende trend van de langetermijnprijs van elektriciteit is doorbroken en de prijzen lijken te stabiliseren. De elektriciteitsprijs op de dagmarkt was de afgelopen week laag, door de grote hoeveelheid geproduceerde windenergie. Het koude weer van deze week had nauwelijks effect op de dagprijs voor elektra. Donderdag noteerde APX een dagprijs van €31,42 per MWh voor piekuren (8-20 uur). Dat is 40 cent hoger dan vorige week.

Gasprijs verder gedaald

De gasprijs is de afgelopen week met wat horten en stoten verder gedaald. De gasprijs kon dalen door overaanbod en lage binnenlandse- en exportvraag. Hierdoor wordt nu ook nauwelijks gas uit de opslagen geleverd. Dat meldt Agro-Energy. Traditioneel start in april het vulseizoen, maar de Nederlandse opslagen zijn gemiddeld nog meer dan 50 procent gevuld. Als dat zo blijft, zal de vraag in de zomerkwartalen een stuk lager uitvallen in vergelijking met voorgaande jaren. De dagprijs voor een kuub gas was donderdag ruim 12 cent. Contractprijs 2017 en 2018 ligt rond de 14 cent per kuub.

Olieprijs opgelopen

De olieprijs bleef tot en met woensdag vrij stabiel en schommelde rond $32 per vat (159 liter) Brentolie. Gedurende de donderdag liep de prijs op met ongeveer $3. Opec kondigde deze week aan de olieproductie te willen verminderen, in de hoop vraag en aanbod iets meer in evenwicht te krijgen.

De dieselprijs is volgens inkoopcollectief Farmers4all €77,85 per 100 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.