Home

Achtergrond

Bunge onderuit op onrustige beurs

Aandelenmarkten zijn onrustig. Beleggers vragen zich af hoe gezond de Chinese economie is, zien een mix van goed en minder goed nieuws over de Europese economie en speculeren zelfs over een nieuwe recessie in de Verenigde Staten.

Het aandeel Bunge staat ten opzichte van een week eerder ruim 13% in de min. Het Amerikaanse agriconcern maakte teleurstellende cijfers over het vierde kwartaal bekend. Bunge realiseerde dunnere marges op de sojahandel in de VS en in Brazilië viel de vraag naar margarine en tarweproducten terug. Ook voor het lopende jaar verwacht Bunge een moeilijke markt.

Het aandeel daalde direct na de bekendmaking van de cijfers bijna 20% waarna investeerder weer begonnen in te stappen. De richting van het aandeel laat zich moeilijk voorspellen. Op de meeste markten waarop het opereert, heeft Bunge maar weinig mogelijkheden de prijs te zetten.

Afhankelijk van noodlijdende Braziliaanse markt

Bovendien is het bedrijf meer dan de meeste concurrenten in de internationale graanhandel afhankelijk van de noodlijdende Braziliaanse markt. Waar concurrenten als ADM en Cargill vooral vanuit Brazilië exporteren, verkoopt Bunge in het land veel voedingsingrediënten en heeft het in Brazilië een haventerminal gericht op kunstmestafzet.

Agco-aandeel naar hoogste niveau sinds half december

Het aandeel Agco steeg deze week naar ruim $49, het hoogste niveau sinds half december. De Amerikaanse fabrikant van onder meer Fendt-, Massey Ferguson- en Valtra-trekkers maakte begin februari bekend het laatste kwartaal 20% minder winst te hebben geboekt dan een jaar eerder. Het bedrijf verkoopt vooral minder zware machines.

Ook John Deere en Case New Holland wonnen terrein, wat suggereert dat beleggers voorzichtig positiever gaan denken over het perspectief van beide bedrijven. Wellicht vallen de recent gepubliceerde agrarische inkomensramingen van het Amerikaanse landbouwministerie mee. Het boereninkomen daalt in 2016, maar toch minder dan gevreesd.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van Agco en andere agribusinessbedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.