Home

Achtergrond

Brits referendum speelt handel parten

Zorgen over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU speelt de handel parten. Het Britse pond verloor de laatste weken steeds meer terrein.

Een euro is nu al £0,78 waard. Bij aanvang van 2016 was het pond nog 7,5% sterker. Een zwakkere pond betekent dat producten uit de Eurozone voor Britse afnemers relatief duurder worden.

Het is wel zo dat de huidige pond-euro wisselkoers in 2014 lang de norm was. Toen het pond in 2015 aan waarde won, had dit nauwelijks effect op handelsstromen. Als een 'Brexit' in de zomer werkelijkheid wordt, kan de koers van het pond verder kelderen. Goed voor de Britse exportpositie, slecht voor de Nederlandse agribusiness.

Val van pond in stroomversnelling

De val van het pond is in een stroomversnelling gekomen nu de burgemeester van Londen, Boris Johnson, zich voor uittreding heeft uitgesproken. Johnson is een prominent partijlid van regeringsleider David Cameron, die juist wil dat het land lid blijft en daarom een deal sloot met Europese leiders. Het Britse lidmaatschap van de EU krijgt volgens de deal een ander, meer onafhankelijk, karakter.

De euro verloor ondertussen de laatste dagen ten opzichte van de dollar juist een beetje terrein. In de markt wordt net als in de afgelopen weken gespeculeerd over de kracht van de Amerikaanse economie. Opvallend is dat in Europa Jens Weidmann, Duits bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB), zich hardop afvroeg of het verder verlagen van de rente en het opkopen van schulden door de ECB geen gevaarlijke vormen kan aannemen.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is deze week verder gedaald tot onder -0,200%. Een verdere daling lijkt in het verschiet te liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.