Home

Achtergrond 1698 x bekeken

BASF reorganiseert veredelingsactiviteiten

BASF stapte in 1998 in de veredelingsmarkt. De chemiereus zag net als concurrenten als Bayer en Monsanto meerwaarde in het ontwikkelen en verkopen van zowel pesticiden als zaden. Het bedrijf stelt nu haar ambities bij en ontslaat de helft van de medewerkers van de Plant Science-afdeling.

BASF reorganiseert haar veredelingsactiviteiten. De actie roept vragen op: sorteert BASF voor op diepere samenwerking met, of zelfs een overname door Monsanto?

Breed chemieconcern

BASF is het grootste chemieconcern ter wereld. De onderneming realiseerde vorig jaar een omzet van meer dan €70 miljard en telt meer dan 110.000 werknemers. BASF is in zekere zin een ouderwets chemiebedrijf. Anders dan veel concurrenten, die al eerder besloten zich te specialiseren, is het bedrijf uit Ludwigshafen de chemie in brede zin; van materialen tot petrochemische producten.

Landbouw als groeidiamant

De landbouw wordt door BASF sinds de jaren '90 gezien als een groeidiamant. Het bedrijf was al langer groot met pesticiden en richtte in 1998 een afdeling op die zich focust op het ontdekken van planteigenschappen. De stap stond niet op zichzelf. Vrijwel alle grote concurrenten kozen er vroeg of laat voor zaadveredeling en gewasbescherming te verenigen onder één dak.

Bedrijfspand van Monsanto in Bergschenhoek (Z.-H.).<br /><em>Foto: Roel Dijkstra</em>
Bedrijfspand van Monsanto in Bergschenhoek (Z.-H.).
Foto: Roel Dijkstra

 

Monsanto als voorbeeld

Monsanto had even daarvoor Roundup Ready soja geïntroduceerd. De Amerikanen verkochten als eerste een herbicide tegelijk met zaad die hiertegen bestand is. Waar de markt voor gewasbeschermingsmiddelen teruglopende winstmarges opleverde, wisten zaadveredelaars met nieuwe al dan niet genetisch gemodificeerde variëteiten juist mooie winstmarges te boeken.

BASF richtte met het Max Planck Instituut voor Moleculaire Plantenfysiologie een genetisch onderzoek op in Berlijn. Vele tientallen miljoenen werden geïnvesteerd in onder meer onderzoekscentra in de Amerikaanse staat North Carolina en in Gent – plaatsen met een goede reputatie op het terrein van biotechnologie. BASF zette breed in op het vinden van positieve planteigenschappen.

BASF ging een samenwerking aan met onder meer Monsanto voor de afzet van zaden. BASF is niet onder eigen naam op de zadenmarkt actief.

Reorganisatie veredelingsactiviteiten

BASF vermindert nu het aantal onderzoekslijnen. Het aantal werknemers wordt gehalveerd tot 350. De focus komt te liggen op herbicidetolerantie en schimmelbestendige soja en een project waarbij koolzaad  met extra omega-3 vetzuren wordt ontwikkeld. Onderzoek naar nieuwe eigenschappen die passen bij een hogere opbrengst van soja en mais wordt gestroomlijnd.

Schimmelresistentie bij mais en rijstonderzoek worden geschrapt.

Een combinatie BASF-Monsanto?

De verminderde ambitie voor de Plant Science-afdeling roept vragen op. Monsanto probeerde eerder Syngenta over te nemen. Monsanto is met name sterk als zaadveredelaar en heeft op het gebied van pesticiden een beperkte productportefeuille. Voor Syngenta geldt het omgekeerde. De deal ketste af en Syngenta lijkt nu onderdeel te worden van het Chinese ChemChina.

BASF is de derde grootste producent van pesticiden. Haar pijplijn aan nieuwe producten is circa €3 miljard waard. Het bedrijf werkt al meer dan 10 jaar vrij diepgaand samen met Monsanto op het terrein van veredeling. De vraag lijkt daarmee gerechtvaardigd of BASF en Monsanto hun samenwerking nu gaan verdiepen, of Monsanto zelfs een bod zal doen op BASF? Een bod waarmee BASF haar andere chemische activiteiten kan herstructureren, zoals de concurrentie al eerder deed.

Of registreer je om te kunnen reageren.