Home

Achtergrond

Aandelen Tyson Foods erg gewild

Het aandeel Tyson Foods is op de beurs in New York gestegen naar een waarde van ruim $61. Wie eind 2013 instapte, pakt bijna 100 procent winst.

Het Amerikaanse vleesconcern begon het huidige boekjaar voortvarend. Topman Donnie Smith verwacht een tweede recordjaar op rij. De export loopt goed door en de kipdivisie profiteert van lage voerprijzen.

Hillshire betaalt zich uit

Tyson verwachtte eerder op een winst van $3,5 tot $3,65. Nu wordt uitgegaan van $3,85 tot $3,95. De operationele winst is dan ook in het eerste kwartaal een nettowinst van $461 miljoen, waar een jaar eerder $310 miljoen werd verdiend. Een deel van het succes ligt in de overname van Hillshire, dat onder meer bekend is van worsten.

Hillshire ziet dieper in de verwerking dan de meeste andere activiteiten, met dus een hogere marge. De toevoeging van het bedrijf betekent ook dat het afgelopen kwartaal $121 miljoen aan synergievoordelen is gerealiseerd, bijvoorbeeld door het samenvoegen van ondersteunende diensten. Door lagere vleesprijzen daalde de omzet wel.

Analisten positief gestemd

Analisten buitelden om elkaar heen om aan de resultaten koopadviezen en hogere koersdoelen te koppelen. Zakenbank Goldman Sachs verhoogde het koersdoel van $60 naar $65 en adviseert het aandeel te verwerven. BMO Capital Markets verhoogde haar koersdoel van $53 naar $62. RBC hoopt op $63. Er is dus volgens deze partijen nog ruimte voor een verdere koersstijging.

Braziliaanse vleesbedrijven in mineur

De Braziliaanse vleesbedrijven JBS en Brasil Foods kwamen niet tot eenzelfde succes. JBS en Brasil Foods zijn voor een groot deel van hun omzet afhankelijk van de Braziliaanse markt en de Braziliaanse economie zit in het slop. De voorzitter van JBS wordt vervolgd voor fraude en het bedrijf zou wel erg vriendelijke leningen hebben gehad van staatsbank BNDES.

De beurswaarde van JBS daalde ondanks het perspectief op een financieel sterk jaar door de affaires naar een bodem van bijna 3,9 keer de winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en incidentele lasten (Ebitda). Ter vergelijking: de beurswaarde van Tyson ligt op bijna 9 keer de Ebitda.

Bekijk het prijsverloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.