Home

Achtergrond 1 reactie

Waarde van euro naar dieptepunt

De waarde van de euro is deze week gedaald tot $1,04.

Daarmee staat de Europese eenheidsmunt tegenover de Amerikaanse dollar op de de laagste wisselkoers sinds december 2002, amper twaalf maanden na de introductie van de munt.

Een lagere waarde voor de euro bevordert in potentie de export, omdat producten uit de eurozone voor afnemers daarbuiten goedkoper worden. Tegelijk worden grondstoffen als olie, metalen en granen op de wereldmarkt in dollars afgerekend. Brandstof wordt dus duurder en de veevoerindustrie moet meer betalen voor de mais en soja die het inscheept van overzees.

Hogere inflatie

ING-econoom Bert Colijn ziet in dit nadeel een belangrijk voordeel. Grondstofkosten worden normaliter vroeg of laat doorberekend aan afnemers en dat betekent dus hogere prijzen. En een hogere inflatie is precies waar de Europese Centrale Bank op zit te wachten. De angst dat door dalende of aanhoudend lage prijzen consumenten hun aankopen uitstellen, wordt dan weggenomen.

Sparen lucratiever, lenen duurder

De daling van de waarde van de euro hangt sterk samen met het rentebesluit in de Verenigde Staten vorige week. De rente in de Verenigde Staten is verhoogd en dat betekent onder meer dat sparen weer lucratiever wordt en geld lenen duurder. Dat laatste betekent dat de vraag naar dollars zal afnemen. Banken gaan er ondertussen vanuit dat het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden, vaak referentie bij leningen, relatief stabiel op circa -0,31% zal blijven. In de markt loopt de rentes door opslagen wel op.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Eén reactie

  • alco1

    Je kunt de stijging of waarde daling van een munt zien als een rapport cijfer.
    Een laag cijfer kun je gemakkelijker verhogen dan een hoog cijfer.
    Maar het toont wel het totale niveau van de landen van een munteenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.