Home

Achtergrond

WH Group omhoog na aankondiging overname

Het aandeel van WH Group is de afgelopen week flink gestegen. Het Chinese bedrijf profiteert van meer optimisme op de beurs in Hongkong, en van het bericht dat het Amerikaanse dochterbedrijf Smithfield Foods de grootste varkensslachterij van Californië, Clougherty Packing, koopt.

Het bedrijf realiseert een jaaromzet van meer dan €450 miljoen.

De investering wordt door beleggers gezien als bewijs dat de Chinezen hun dochter niet alleen gebruiken voor het zekerstellen van exportvolumes naar China of als wingewest, maar dat ze haar ook de kans geven te groeien. Het is voor Smithfield Foods, een bedrijf uit Virginia, bovendien de eerste grote stap aan de Amerikaanse westkust. Californië is zowel economisch als qua bevolking de grootste staat van de VS.

Tyson Foods zag de beurskoers flink dalen. De Amerikaanse vleesgigant verloor al eerder terrein op de beurs door tegenvallende kwartaalcijfers, een weinig fleurige vooruitblik op 2017 en het vertrek van de populaire en lang zittende CEO Donnie Smith.

Beurskoers Tyson op laagste niveau sinds februari

Vaak volgt na een scherpe daling een voorzichtige stijging, omdat beleggers bij een lagere prijs, en eenmaal bekomen van de schrik, weer durven instappen. Nu houden beleggers de koers op het laagste niveau sinds februari. Mogelijk komt dat door berichten van The Washington Post waarin staat dat producenten van kip mogelijk jarenlang samen de prijs hebben opgedreven. De eerste beschuldigingen dateren alweer van september, maar de krant wist de hand te leggen op een vertrouwelijk document van de directeur van de landbouwautoriteiten van de staat Georgia. De directeur beklaagt zich in het document over het gebrek aan transparantie in de markt.

Het bericht stuurde niet alleen de beurskoers van Tyson, maar ook concurrenten Pilgrim’s Pride en Sanderson Farms, omlaag. Het helpt ook niet dat de graanprijs weer omhoog dreigt te gaan, onder invloed van een hogere olieprijs. De grote kipproducenten zijn integraties die dus zelf het voer voor de dieren inkopen.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.