Home

Achtergrond 6 reacties

Vion valt mogelijk uit boerenhanden

De kans dat ZLTO in 2017 een substantieel deel van de aandelen Vion verkoopt is reëel. Zowel ZLTO als Vion kunnen het geld goed gebruiken.

ZLTO spreekt nog altijd historisch vermogen aan om de rekening te betalen, en Vion moet verder investeren, om haar varkensvleesdivisie boven water te trekken en te groeien op de rundvleesmarkt.

Voor Vion was 2016 een jaar van stabiliteit. Geen vertrekkende topmannen, geen gekke geruchten over financiële zorgen en de aankondiging van stevige investeringen in Duitsland en Nederland. De in september 2015 aangetreden topman Francis Kint presenteert zichzelf als een realist die het geld voor investeringen bijeenschraapt.

Grof geld verloren op productie varkensvlees

Maar de kans dat de druk in 2017 toeneemt, is groot. In 2015 wist Vion net aan zwarte cijfers te schrijven, maar een nettowinst van €22 miljoen op een omzet van €4,6 miljard is mager. Bovendien werd grof geld verloren op de productie van varkensvlees. Kint zei recent tegen het Duitse vakblad Top Agrar te verwachten dat de resultaten met rundvlees en foodserviceproducten in 2016 vergelijkbaar zijn met 2015.

Het bedrijf heeft echter sinds de zomer last van de hoge varkensprijs, waar wel een hogere importvraag uit China tegenover staat. Linksom of rechtsom lijkt het er niet op dat Vion stabiel hogere marges weet te realiseren met varkensvlees. De divisie wordt geleid door Frans Stortelder, die inzet op conceptproductie. Het ontwikkelen van concepten is een proces van lange adem, maar in 2017 moeten concrete stappen worden gezet.

Vers geld nodig

Vion wil graag verder investeren in het rundvleesbedrijf, dat in 2017 overigens in verband met de fosfaatplannen zou kunnen profiteren van extra aanvoer van runderen. Maar Vion wil meer investeren en hiervoor is vers geld nodig. Vion heeft alleen een beperkte werkkapitaalfinanciering, maar hiermee kunnen geen grote stappen worden gezet.

Vion is indirect nog altijd eigendom van ZLTO. De boerenorganisatie kon jarenlang in haar werkgebied de grote broek aantrekken, dankzij de dividenden van Vion. Nu deze geldstroom is opgedroogd, is Vion naast een bestuurlijke last alleen nog van strategische betekenis voor ZLTO. Als het bedrijf in de problemen komt, of door externe partijen zou worden opgeknipt of gemanaged, kan dat voor de Nederlandse varkenshouderij desastreus uitpakken.

ZLTO onderzoekt alle opties

Geen wonder dus dat ZLTO met het oog op de na 2017 aflopende financiering alle opties onderzoekt. We hoeven in 2017 geen beursgang of coöperatievorming te verwachten, maar de kans dat ZLTO besluit een substantieel deel van de aandelen te verkopen lijkt reëel. Vion-huisbankier ABN Amro heeft tientallen partijen gevraagd het nemen van een belang of totale overname te onderzoeken. De familie achter kalverslachterij VanDrie is één van hen.

Het lijkt een mooi scenario: Van Drie is een winstgevend concern met ongekende controle over de aanvoerketen. Maar in het geruchtencircuit heeft Van Drie laten weten de prijs die wordt verlangd veel te hoog te vinden. Maar als een bedrijf eenmaal in de etalage staat, wordt het zelden weer in het magazijn geplaatst. De kans dat Vion in 2017 uit boerenhanden valt, lijkt dan ook reëel.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Stel Van Drie neemt VION over, wat gaan ze dan doen? De aanvoer bij de varkens net als bij de vleeskalveren reguleren? Dan zou er wel eens minder vrijheid voor de varkensproducenten kunnen overblijven, waar dan hopelijk een betere prijs tegen over staat.

 • John*

  klinkt heel leuk, ben je een gesloten bedrijf, worden er 240 biggen geboren, zijn ze 25 kg komt meneer van drie, ik kan over 4 maanden 180 varkens hebben tegen dat geld zie maar wat je met de rest doet.. een big is geen afval net zoals een kalf voor de melkveehouderij is.

 • boer12

  Zal de biggenprijs niet ten goede komen. Alleen goede gezonde biggen voor een marktconforme prijs, die niet structureel omhoog geduwd wordt. Komen de biggen die geen moer waardzijn ook niet meer op de markt.

 • farmerbn

  Ook Van Drie kan niet zomaar van Vion een succes maken. Van Drie heeft bij de kalverhandel een monopolie en heeft de concurrentie eruit weten te halen. Bij een kleine tak kost dat niet heel veel geld. Bij varkens gaat er veel meer geld in zitten om monopolist te zijn. Dat geld heeft Van Drie niet zodat ze moeten acteren in een concurrerende markt. Van Drie heeft dus dezelfde problemen (hogere arbeidslasten dan de Duitsres) als Vion nu.

 • WGeverink

  Waar het op aan komt is of een Van Drie een AH of Jumbo ondanks slecht rendement zal blijven beleveren of dat er keihard onderhandeld gaat worden en desnoods die winkelketens geheel of gedeeltelijk droog zal zetten en het vlees zolang daar naartoe stuurt waar het wel geld opbrengt. Een verkoper bij Vion verdiend neem ik aan het zelfde of hij het vlees voor een hoge of lage prijs verkoopt dus waarom zou die de weg van de meeste weerstand kiezen?

 • John*

  voor van drie is het ook niet makkelijk > die big die hij niet afneemt komt dan goedkoper op markt, en uiteindelijk is het varken dan ook goedkoper waarmee de concurrentie hem om de oren slaat. Pas als de productie bij de zeugenhouder beheerst kan worden gaan we pas echt stappen zetten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.