Home

Achtergrond

Suikerprijs keldert, zuivelprijs omhoog

Wereldwijd is de suikerprijs in november circa 9% gedaald ten opzichte van een maand eerder. De zuivelprijs steeg juist 2%, terwijl de prijs van plantaardige oliën 4,5% is toegenomen. De prijzen van vlees en graan bewogen nauwelijks. Dat blijkt uit de maandelijkse voedselprijsindex van de FAO, een onderdeel van de VN.

De zuivelprijsindex steeg alweer voor de zevende maand op rij. De importvraag vanuit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en toch ook China drijft in combinatie met beperkt aanbod uit Nieuw-Zeeland prijzen voor vollemelkpoeder op. Boter wordt beter betaald omdat in de EU en de VS meer verbruikt wordt en elders meer wordt geïmporteerd. De markt voor kaas en mageremelkpoeder is volgens de analisten van de FAO meer in balans.

Suiker van record af

De suikerprijsindex steeg in oktober nog tot het hoogste maandgemiddelde sinds april 2012. In november daalden prijzen met dank aan de zwakke Braziliaanse economie. De Braziliaanse munt, de real, is te midden van een politieke en economische crisis sterk in waarde gedaald. Braziliaanse suiker is daarom goedkoper voor afnemers op de wereldmarkt. Daar komt bij dat de oogst in de belangrijkste productieregio van het land lijkt mee te vallen.

Plantaardige oliën

De prijs van plantaardige oliën steeg in november tot het hoogste niveau sinds augustus 2014. Het sterke prijsherstel in de afgelopen periode wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor palmolie. De oogst van palmolie in Maleisië en Indonesië is toch kleiner dan eerder gedacht. Maar ook de prijs van sojaolie en koolzaad liggen in november hoger.

Zowel suiker als plantaardige oliën profiteren van de oplopende olieprijs.

Bio-ethanol en biodiesel

Nu olie weer duurder wordt, zal naar verwachting meer bio-ethanol en biodiesel worden bijgemengd. Veel suiker in Brazilië wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol terwijl relatief veel Argentijnse soja en Duits koolzaad wordt gebruikt voor de vervaardiging van biodiesel.

Lichte stijging graanprijs, sterkere dollar

De graanprijs daalde in november heel licht en dat komt vooral door een sterkere dollar, die kopers afschrikt. Positieve oogstberichten uit Australië en Argentinië leiden tot lagere tarwenoteringen. De vleesprijs bleef bijna gelijk. Hogere prijzen voor rundvlees compenseren lagere prijzen voor varkensvlees, schapenvlees en kip.

Of registreer je om te kunnen reageren.