Home

Achtergrond

Prijs olie stabiel, gas en stroom daalden licht

De olieprijs liep na maandag 19 december weer op tot bijna het hoogste punt van dit jaar.

Dinsdag 20 december sloot handelsplatform voor Brentolie Behr af op $55,69. Dat is 11 dollarcent minder dan de hoogste koersnotering dit jaar. Maar woensdag 21 december daalde de olieprijs al weer met ruim een halve dollar. Dit was nadat cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bekend werden. Daaruit bleek dat de Amerikaanse olievoorraden gestegen zijn met 2,3 miljoen vaten. Dat was onverwacht want er was een daling met eenzelfde aantal voorzien.

De dieselprijs steeg ook iets mee. Donderdag 22 december verkocht inkoopcollectief Farmers4all diesel voor €93,30 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter. Vorige week was dit nog 93 cent.

Gasprijs licht gestegen

De stijging van de olieprijs met zo'n $7 per vat ten opzichte van een maand geleden, heeft nog niet veel invloed op de gasprijs. De gasprijs 2017 is wel licht gestegen (17,8 cent) maar niet evenredig met de oliekoers. Daarentegen daalde de TTF-dagprijs naar 17 cent per kuub.De koppeling van de gas- en olieprijs is al lang niet meer zo sterk. De olieprijs zal volgens analisten de grens van $65 moeten passeren om een echt effect terug te zien in een structureel hogere gasprijs. Zo ver is het nog lang niet.

Milde wintertemperatuur drukt gasprijs

De gasprijs wordt momenteel vooral beïnvloed door eigen marktkrachten. Problemen met de gasopslag en weinig toevoer van LNG waren de belangrijkste factoren om de prijs op te drijven. Tegelijkertijd drukten de milde wintertemperaturen in Europa de gasprijs, aldus analisten van Nife Energie-advies.

Geringe vraag naar stroom

De elektriciteitsprijs daalde iets naar €37 per MWh (daltarief). De vraag naar stroom is niet heel groot door temperaturen iets boven het langjarig gemiddelde. Dat de prijs niet harder daalt, komt door het gebrek aan wind en de krappe markt in België en Frankrijk.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.