Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Pierre Berntsen

Bescheiden, maar zinvol bijsturen

Functie: directeur agrarische bedrijven ABN Amro

Geboortejaar: 1963

ABN Amro stond in 2016 toch vooral in de schaduw van Rabobank, dat in het hart stond van grote plannen om de glastuinbouw, varkenshouderij en melkveehouderij te herstructureren. Dat is niet de schuld van Pierre Berntsen, maar ligt vooral aan de omvang die zijn bank heeft in de sector. Met een marktaandeel van misschien 15% wordt je minder snel gebeld door boerenbestuurders en de staatssecretaris dan wanneer je 80% of meer financiert.

Pleiten voor toegevoegde waarde

Binnen de mogelijkheden van ABN Amro wist Berntsen zich toch te profileren. Hij pleitte op diverse plekken voor een eerlijkere verdeling van de marge in de voedingsketen. Tegelijk pleit Berntsen voor een sector die zich meer bezighoudt met toegevoegde waarde en minder met volume.

De bank laat ook haar invloed gelden door wat aanscherpingen van financieringsbeleid. Zo kunnen melkveehouders die minder dan gemiddeld voor hun melk beuren, voortaan ook minder financieren. Het gebruiken van een bedrijfsspecifieke melkprijs is een systematiek die is overgenomen van de glastuinbouw en intensieve veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.