Home

Achtergrond 1252 x bekeken

Olieprijs piekte maandag opnieuw

Maandag steeg de Brent-olieprijs naar het hoogste niveau van dit jaar. Handelsplatform Behr sloot die dag af op $55,88 per vat (159 liter).

Een maand geleden op 14 november was de prijs voor een vat Noordzeeolie het goedkoopst dit jaar. Toen kostte een vat $12 minder.

De prijsstijging maandag was het gevolg van een uitspraak van de de olieminister van Saudi-Arabië op zondag. Het land zou bereid zijn de olieproductie nog verder te verlagen dan afgesproken. Hij deed zijn uitspraak nadat olielanden buiten Opec, zoals Rusland, Mexico en Azerbeidzjan, zaterdag afspraken hun productie na de jaarwisseling met in totaal 558.000 vaten per dag te verlagen. Het kartel had eerder deze maand al afgesproken de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken.

De lagere olieproductie moet ervoor zorgen dat de olieprijs gaat stijgen. De prijs van Brent-olie is maatgevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa.

Na de piek van maandag zakte de olieprijs weer iets terug, naar $55 per vat op woensdag.

Dieselprijs stijgt ook

De dieselprijs liep ook verder op. Donderdag noteerde inkoopcollectief Farmers4all een tarief van 93 cent per liter, bij een minimale afname van 4.000 liter. Vorige week was dit nog 91 cent.

De prijsstijging van olie heeft ook invloed op de elektriciteits- en gasprijs. Ook deze prijzen stegen.

Mogelijk lagere gasprijs

Uit de laatste weersverwachting blijkt dat West-Europa een milde decembermaand tegemoet gaat. Door het uitblijven van winterse temperaturen zal de vraag naar gas vermoedelijk afnemen. Dit resulteert mogelijk in een lagere gasprijs.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.