Home

Achtergrond

Olieprijs loopt verder op na Opec-deal

Na de Opec-deal woensdag over productievermindering, is de olieprijs gestegen.

Woensdag sloot handelsplatform Behr voor Brentolie af op exact $50 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dat is $3,50 per vat meer dan de dag ervoor. De prijs van Brent is maatgevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten.Donderdagochtend liep de olieprijs in de ochtendhandel verder op met 7,5%, na de sprong van woensdag. Oliehandelaren blijven positief over de deal die olieproducenten hebben gesloten over de verlaging van hun productie.

De leden van oliekartel Opec spraken woensdag af hun productie met ongeveer 4% in te perken. Daarnaast kregen zij de toezegging van olielanden buiten het kartel, zoals Rusland, dat zij ook minder olie zullen oppompen, aldus het ANP. De deal is bedoeld om de olieprijs op te krikken. De afgelopen twee jaar ging die hard omlaag omdat de vraag terug liep en de productie onverminderd hoog bleef.

Olie nog altijd flink goedkoper dan in 2014

Olie is nog altijd ruim de helft goedkoper dan voor de enorme daling die in de zomer van 2014 werd ingezet. Brent werd eind juni 2014 nog voor ongeveer $114 per vat verhandeld. Begin dit jaar werd een dieptepunt van $27,10 per vat bereikt.

Dieselprijs stabiel, maar prijsverhoging op komst

De dieselprijs stijgt donderdag nog niet ten opzichte van vorige week, maar dat zal een kwestie van tijd zijn. Inkoopcollectief Farmers4all noteerde donderdag nog voor een liter diesel 88,87 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter.

De stroomprijs daalde. APX noteerde donderdag €39,5 per MWh. TTF sloot woensdag af met een gasnotering 18,5 cent per MWh.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.