Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Nico van Ruiten

LTO raapt scherven Productschap Tuinbouw

Functie: voorzitter LTO Glaskracht Nederland

Nevenfuncties: bestuur tuinbouworganisaties als Greenport Holland en Colland

Geboortejaar: 1958

Van Ruiten is nog druk met herstelwerk na het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw. Hoe houdt LTO Glaskracht Nederland de innovatie in de glastuinbouw op gang? Dat is één van de grootste uitdagingen voor de belangenorganisatie. Het productschapgeld raakt op en Glaskracht probeert nieuw onderzoeksgeld te organiseren, met wisselend succes.

Op de valreep motie binnengehaald

Voor de lobby is boegbeeld Loek Hermans verdwenen. Van Ruiten moet zelf meer politieke interesse wekken onder terughoudend opvolger Niek-Jan van Kesteren. Via CDA werd op de valreep met succes een motie over riooltoepassing van collectieve waterzuivering binnengehaald.

Middelendossier is hoofdpijndossier

Met het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft Van Ruiten doorgaans een behoorlijke relatie. De glastuinbouw wordt geroemd om de CO2-besparing, al zijn die cijfers niet hard.

Met vergroening van middelen trok LTO samen op met EZ, maar de progressieve staatssecretaris verpestte dat feestje door in een persbericht te spreken over 'landbouwgif'. Het middelendossier blijft LTO hoofdpijn bezorgen met de zuiveringsplicht, maar ook het strikte toelatingsbeleid voor middelen voor bijvoorbeeld Tuta absoluta.

Of registreer je om te kunnen reageren.