Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Michael Kester

Flexibel opereren op markt onder vuur

Functie: directeur Syngenta Benelux

Geboortejaar: 1955

Pesticiden liggen onder vuur. Dus moest Michael Kester van Syngenta, dat zaden en gewasbeschermingsmiddelen maakt, heel wat uitleggen. Glyfosaat zou kankerverwekkend zijn en neonicotinoïden worden in verband gebracht met bijensterfte. Kester ging voorop in een lobby die wel voet aan de grond krijgt, maar moeizaam. De wetenschappelijke nuance en het verschil tussen gevaar en risico blijft lastig aan het grote publiek uit te leggen.

Overnameperikelen

‘Zijn’ onderneming wordt ondertussen ook overgenomen door het Chinese ChemChina. Daardoor ontwikkelt het meer marktmacht, maar Kester wist deze stap in de agrarische vakpers goed te verdedigen. Een overname van Syngenta door Monsanto leek lang waarschijnlijk en had veel grotere gevolgen gehad. ChemChina heeft in de EU nauwelijks positie.

Zakelijk wist Kester met Rijk Zwaan een slimme afspraak te maken, waardoor in één klap alle octrooien van het bedrijf in de groenteveredeling wederzijds in licentie beschikbaar werden gemaakt. Het gaat om een pakket van in totaal 60 octrooien op natuurlijke eigenschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.