Home

Achtergrond

Martijn van Dam

Schoorvoetend in de landbouw

Functie: staatssecretaris Economische Zaken

Geboortejaar: 1978

De nieuwbakken staatssecretaris Martijn van Dam werd vlak na zijn aantreden door een politieke vriend beschreven als een man waar de sector nog een hoop plezier aan zou beleven. Maar tot nog toe is het plezier uitgebleven.

Onzichtbaar op crusiale momenten

Van Dam vindt schoorvoetend en niet altijd met evenveel enthousiasme de weg naar de agrarische sector. In christen-democratische kring wordt hem verweten afwezig of onzichtbaar te zijn op momenten die er toe doen, zoals kort na het noodweer in Zuid-Nederland of op informele bijeenkomsten met Europese landbouwministers.

Van Dams hart ligt meer bij de voedselagenda dan bij de corebusiness van de primaire productie. Hoe voedsel op het bord komt en welke innovaties daaraan voorafgaan, heeft zijn interesse meer dan de teelt van suikerbieten of de veehouderij.

Indrukwekkende revanche

Menig veehouder benadert hem met een houding van 'eerst zien, dan geloven'. Wat ze zien, valt nog niet mee.

Van Dam kende een indrukwekkende revanche toen hij afgelopen najaar op drukbezochte boerenbijeenkomsten zijn inzet voor het behoud van de derogatie verdedigde. De bewindsman won sympathie met zijn belofte dat hij voor de boeren zal knokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.