Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Marjolijn Sonnema

Stabiele factor op departement

Functie: directeur-generaal Agro en Natuur

Geboortejaar: 1961

Marjolijn Sonnema volgde in 2016 Hans Hoogeveen op als directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken. Haar loopbaan verraadt een langjarige interesse in de land- en tuinbouw. De liefde voor de sector is haar bij wijze van spreken met de paplepel ingegoten. Ze groeide op op het Friese en Achterhoekse platteland, waar haar vader voor verschillende instellingen voor landbouwonderwijs werkte.

Ze heeft zelf 5 jaar bij het Landbouwschap gewerkt, 14 jaar bij het ministerie van LNV en ze werkte 4 jaar aan voedselbeleid bij het ministerie van VWS.

Verbinder tussen inhoud en mensen

Als directeur-generaal Agro en Natuur wil zij een verbinder zijn op inhoud tussen mensen, vooral ook buiten het ministerie. Ze zegt daaruit energie te halen. Ze wil er in haar huidige rol aan bijdragen dat landbouw verduurzaamt en tegelijk zorgt voor genoeg en gezond eten voor de groeiende wereldbevolking.

Sonnema is de belangrijkste adviseur van de staatssecretaris van landbouw. In die rol vormt ze de stabiele factor op een ministerie waar de politieke bestuurders vaker komen en gaan dan de sector zou willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.