Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Lucas Vos

Verbouwt heilige huisjes

Functie: algemeen directeur FloraHolland

Geboortejaar: 1956

Onder Lucas Vos is FloraHolland volop in verandering. Niet omdat het slecht gaat, want na een matige periode zit de sierteelt weer aardig in de lift. De omzet van de bloemenveiling groeit dit jaar 3 tot 4%, schat het bedrijf. Telers realiseren relatief goede prijzen en het buitenland (behalve Rusland dan) weet Nederlands product weer goed te vinden.

Veranderingswoede

De veranderingswoede komt niettemin niet uit de lucht vallen, want banken zijn ontevreden over de solvabiliteit en leden willen na een slecht jaar niet weer de rekening gepresenteerd krijgen. De financiering moet anders, de kosten moeten met een derde omlaag en de veiling moet relevant zien te blijven in een wereld waarin afnemers steeds vaker rechtstreeks zaken doen met telers.

Koersen op 'af tuin' veilen

Vos zette in 2016 in op 'af tuin' veilen. Nu is dat al de praktijk voor tuinders die producten rechtstreeks leveren aan afnemers. Maar het grootste volume zit nog bij de klok. Vos wil dat 's ochtends geveild wordt, waarna de telers het product oogsten. Vos wil ook dat FloraHolland, goed voor €4,5 miljard omzet per jaar, voet aan de grond krijgt in China.

Of registreer je om te kunnen reageren.