Foto: ANP AlgemeenAchtergrond

Lobbywatch: Van Dam achter bedrijfsleven bij toelating glyfosaat

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft zich de argumenten eigen gemaakt van het bedrijfsleven bij de besluitvorming over glyfosaat, concludeert Lobbywatch.

Lobbywatch wordt aangestuurd door organisaties als Milieudefensie, Foodwatch Nederland en de stichtingen Onderzoek Multinationale Ondernemingen en Transparency International.

Glyfosaat toegelaten voor 18 maanden

De Europese Commissie besloot afgelopen juni de onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van anderhalf jaar toe te laten, nadat aanvankelijk het voorstel was gedaan het middel voor een periode van zes jaar toe te staan. Volgens Lobbywatch is de lobby van het bedrijfsleven (zowel vanuit gewasbeschermingsmiddelenindustrie als landbouworganisaties) daarbij doorslaggevend geweest.

Twijfel over onafhankelijkheid wetenschappers en experts

Daarnaast twijfelt Lobbywatch aan de onafhankelijkheid van wetenschappelijk onderzoekers en experts. In een rapportage wordt uitvoerig beschreven op welke punten het bedrijfsleven zijn invloed heeft aangewend. Daarbij wordt impliciet het verwijt gemaakt dat het bedrijfsleven de onderzoekende toelatingsinstanties van informatie heeft voorzien. De bedrijven zijn daartoe op grond van de toelatingsregels verplicht. Uit het rapport wordt niet duidelijk op welke punten milieu- en andere organisaties hun invloed hebben aangewend om glyfosaat verboden te krijgen.

Lobbyparagraaf bij wetsvoorstellen

Lobbywatch vindt dat duidelijker moet zijn op welke momenten lobbyorganisaties invloed aanwenden. Ze bepleit een verplichte lobbyparagraaf bij ingediende wetsvoorstellen, zodat duidelijk is hoe er door maatschappelijke organisaties invloed is uitgeoefend. Daarnaast vindt Lobbywatch dat er een beter lobbyregister moet komen.

Beheer
WP Admin