Home

Achtergrond

Japans conglomeraat wil agribusiness bestormen

Sumitomo wil het Ierse groente- en fruithandelshuis Fyffes overnemen. De overname past in de strategie van de Japanse onderneming om een belangrijke speler in de agribusiness te worden. Het bedrijf bouwde de laatste jaren posities op in de fruithandel, graanhandel en agrochemie.

Sumitomo is geen bekende naam in de Nederlandse agribusiness of zelfs internationaal. Sumitomo is een 'keiretsu', een typisch Japans conglomeraat. Een groot aantal bedrijven met zeer uiteenlopende activiteiten zijn in de groep in meer of mindere mate aan elkaar verbonden via wederkerig aandelenbezit. Zo maken bedrijven van Sumitomo autobanden, financiële producten, wapens, metalen, IT-systemen en landingsgestellen voor vliegtuigen.

Twee bedrijven binnen de 'keiretsu' raken de landbouw direct: handelsbedrijf Sumitomo Corporation en chemieproducent Sumitomo Chemical. Eerstgenoemde tekende in 2015 voor een omzet van ruim €28 miljard, de tweede voor omgerekend €17 miljard. Zo’n 17% van de omzet van Sumitomo Chemical betreft gewasbeschermingsproducten. De agrarische omzet van het handelsbedrijf is onduidelijk.

Bod van €752 miljoen voor Fyffes

Sumitomo Corporation legde recent een bod van €752 miljoen neer voor Fyffes. Het Ierse bedrijf is een van de grootste Europese handelshuizen in fruit, groente en bloemen. Fyffes is onder meer de grootste Europese importeur van bananen, maar is ook actief met onder meer paddenstoelen en meloenen. Fyffes wil verbreden en juist het Japanse conglomeraat heeft hiervoor bij uitstek de miljarden voorhanden en de wereldwijde aanwezigheid.

Voor het bedrijf is de handel in groente en fruit niet nieuw. Dochterbedrijf Sumifru is een leidende speler in de Aziatische handel in vers fruit en groenten. De onderneming is goed voor ongeveer een derde van alle bananen die Japan importeert, maar is ook actief met onder meer perziken, papaja en diverse groenten, zoals tomaten en komkommer. Sumifru is eigenaar van plantages op de Filipijnen en gaat er prat op als eerste leverancier een volledig gekoelde aanvoerketen te hebben gerealiseerd.

Internationale graanhandel

Sumitomo is sinds 2014 ook actief in de internationale graanhandel. Sumitomo nam op dat moment Emerald Agribusiness Group over; met een omzet van meer dan €1 miljard een van de grootste graanhandelshuizen in Australië. Sumitomo was toen het grote Amerikaanse handelshuis ADM te snel af. Op dit moment onderzoekt financieel adviesbureau Lazard in opdracht van Sumitomo hoe Emerald meer wereldwijde slagkracht kan ontwikkelen.

Sumitomo Chemical maakt gewasbeschermingsmiddelen en is onder de naam Sumi Agro onder meer in Turkije, Brazilië en Argentinië actief. Het bedrijf is sinds 2012 ook groot aandeelhouder van Nufarm, een Australische zaadveredelaar en vooral producent van generieke gewasbeschermingsmiddelen. Met bijna een kwart van de aandelen levert Sumitomo een directielid. In 2015 was Nufarm goed voor 2,7 miljard Australische dollars, omgerekend €1,9 miljard.

'Sumimoto heeft een goed gevulde oorlogskas'

Sumitomo maakt miljarden winst en heeft een goed gevulde oorlogskas. De vraag is of het bedrijf deze ook aanwendt. Na de overname van Emerald werden meer stappen verwacht. Er was speculatie over de overname van het Amerikaanse graanopslag- en handelsbedrijf Gavilon en zelfs het Rotterdamse Nidera, maar respectievelijk het eveneens Japanse Marubeni en Chinese Cofco gingen er met de buit vandoor. Sumitomo is groot, maar ook voorzichtig.

Of registreer je om te kunnen reageren.