Home

Achtergrond

JBS omhoog door spin-off

Het aandeel JBS is dinsdag 6 december ruim 19% meer waard geworden, om een dag daarna opnieuw met 3,6% te stijgen.

Het Braziliaanse vleesconcern verraste de markt door een splitsing van het bedrijf bekend te maken. JBS kiest voor een spin-off van de internationale - vooral Amerikaanse - activiteiten plus het Braziliaanse kipbedrijf Seara. De nieuwe onderneming blijft voor 70% in handen van JBS, maar 30% van de aandelen zal aan de beurs van New York worden aangeboden.

De verwachte opbrengst van circa $500 miljoen wordt gebruikt om de miljardenschuld wat te verlichten. De schuld komt onder het nieuwe bedrijf te hangen. Het overblijvende Braziliaanse rundvleesbedrijf zal dus schuldenvrij zijn. Een beursnotering in de VS maakt het bovendien gemakkelijker ook in de toekomst geld voor groei of schuldverlichting op te halen.

Hoogste niveau sinds de zomer

Het aandeel steeg tot het hoogste niveau sinds de zomer. Dat een stijging van 19% niet leidt tot het hoogste niveau in ten minste een jaar, zegt veel. Beleggers hebben de koers van het bedrijf heel diep laten zinken. Het bedrijf presteerde ondermaats en leden van de familie die nog altijd controle uitvoert over het bedrijf zijn onderwerp van een groot corruptieonderzoek.

Toen een eerste plan de internationale activiteiten af te splitsen werd afgeschoten door aandeelhouder en staatsbank BNDES, kelderde de koers opnieuw. De huidige koers ligt net onder 12 real. UBS gaf in november een neutraal advies af aan klanten, met een koersdoel van 13 real. Concurrent JP Morgan is met 15 real wat optimistischer terwijl Goldman Sachs net onder UBS zit, met 12,90 real.

Aandeel K+S wint aan beurswaarde

Het aandeel K+S won op weekbasis ruim 11% aan beurswaarde. De Duitse kunstmestreus is recent wat optimistischer gestemd over de kalimarkt. Het aandeel raakte het hoogste niveau sinds mei aan. De koers van €21 op donderdagmiddag 8 december ligt dichtbij het koersdoel van veel analisten.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.