Home

Achtergrond laatste update:21 dec 2016

Hein Deprez

Bewijst voorlopig gelijk groeistrategie

Functie: president-commissaris Greenyard Foods

Geboortejaar: 1961

Hein Deprez is één van de machtigste Belgen in Nederland. Zeker in groente en fruit. In 2016 reeg hij champignonverwerker Lutèce aan de kralenketting van zijn groentenconcern Greenyard (voorheen Univeg). Daarmee zal Greenyard met Nederlandse activiteiten The Greenery qua omzet passeren. Dat moet hem goed doen, gezien de soms turbulente relatie.

Concrete kostenvoordelen

Het eerste halfjaar van 2016 bewees Deprez zijn voorlopige gelijk. Het samengaan van vers (groente en fruit) en conserven in Greenyard (omzet ruim €4 miljard) levert concrete kostenvoordelen op. De ongebreidelde groei deed analisten eerder verzuchten dat Greenyard te kwetsbaar is. Er is altijd wel een markt in mineur of een afnemer kan opzeggen. Dat gebeurde prompt in 2015 met een Duitse supermarktketen (€300 miljoen omzet), maar een jaar later zijn de resultaten uitstekend.

Vooruitkijken

Bij Belgische fruittelers wekt Greenyard geen warme gevoelens op. Een joint venture met veiling Haspengouw werd binnen een jaar ontbonden. Deprez staat niet stil. Greenyards volgende stap is een deelname in een groot Brits hardfruitbedrijf. Dat moet de positie in de Britse retail verstevigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.