Home

Achtergrond

Gedeputeerde Van Dijk: 'ACM heeft meer ruimte voor ketenafspraken'

Het begon met een stelling van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk dat hij even geen boodschap zou doen bij supermarkt Albert Heijn.

Het vervolg is een breed gedragen oproep aan de politiek om duurzaamheid een veel zwaarder gewicht te geven bij uitleg van de mededingingsregels. Het gaat niet alleen om de portemonnee van de consument, vindt de Gelderse gedeputeerde.

U schreef in september dat u even geen boodschappen meer zou doen bij Albert Heijn.

Van Dijk: "Dat heeft geleid tot een gesprek met Ahold, waar tegen me gezegd werd dat de eerlijke prijs voor de boer meer partijen aangaat dan alleen Ahold. Enkele weken geleden hebben we overleg gehad met LTO Nederland, Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Eigenlijk waren we het snel eens: we vinden dat er meer integraal gekeken moet worden en niet alleen naar de consumentenprijs. Als een boer iets goed doet, moet je daarvoor een vergoeding kunnen afspreken. En we pleiten ervoor dat de Autoriteit Consument en Markt de ruimte krijgt dat goed te keuren."

Waarom nu een brief richting Den Haag?

"Om eerlijk te zijn: directeur Marc Jansen van het CBL attendeerde op het notaoverleg naar aanleiding van de initiatiefnota van Jaco Geurts, maandag 12 december in de Tweede Kamer. Als we iets willen, dan moet dit signaal voor maandag 19 december naar de Kamer."

Jan Jacob van Dijk. Foto: Jan Willem Schouten
Jan Jacob van Dijk. Foto: Jan Willem Schouten

Wat schrijft u in de brief?

"De brief is ondertekend door CBL, LTO, FNLI en Gelders gedeputeerde Van Dijk, die zich gesteund weet door alle andere gedeputeerden. Dat ik niet namens alle provincies kan tekenen is puur een formele kwestie. Wij doen een beroep op ACM, op de Haagse politiek en op de Europese Commissie om meer ruimte te geven voor het maken van afspraken om maatschappelijk gewenste doelen te realiseren. Wij denken dat ACM zelf ruimte heeft, maar zo nodig kan het parlement of de regering daar ook een steun in de rug geven. En de Europese Commissie moet de lidstaten daar weer bij helpen. Mededinging is een Europees onderwerp, maar heel veel is neergelegd bij de nationale lidstaten."

Heeft de ACM wel ruimte?

"Wij vinden van wel. ACM heeft zelf ook aangegeven dat het niet optreedt bij maatschappelijk breed gedragen duurzaamheidsafspraken. Maar tegelijk hanteert ACM de stelregel dat elke consument het recht heeft op zijn eigen plofkip. Dat vinden wij te kort door de bocht. Als je het hebt over het begrip prijs, behoor je ook de maatschappelijke gevolgen mee te nemen. Dan moet de consumentenprijs niet langer dominant zijn.

De politiek kan ook een rol spelen. ACM is een onderdeel van de Nederlandse politiek. Die kan van de ACM vragen een ruimere interpretatie te geven."

Of registreer je om te kunnen reageren.