Home

Achtergrond

Euro verzwakt, rente kan stijgen

De euro heeft deze week flink aan waarde ingeleverd. De euro daalde naar een waarde van $1,05 om daarna weer licht te stijgen.

Het zijn de laagste niveaus die we sinds april 2015 hebben gezien. Ter vergelijking: in 2014 lag de koers nog een lange periode dichtbij $1,40. De forse daling van de euro is goed nieuws voor de export vanuit de eurozone, maar maakt de import van in dollar verrekende grondstoffen zoals olie en granen wel duurder.

Dat de euro in waarde daalt ten opzichte van de dollar, heeft vooral met het Amerikaanse rentebeleid te maken. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, heeft aangekondigd dat de VS 'heel spoedig' de beleidsrente zal verhogen. Dat betekent dat banken meer geld kwijt zijn om geld te lenen van de centrale bank en deze hogere rentes zullen worden doorberekend eerst aan andere banken en daarna aan bedrijven en consumenten.

De verwachting is dat rentes gaan stijgen. Het Euribor-rentetarief ligt bij een looptijd van 3 maanden nog steeds op ruim -0,310%. ING denkt dat de rente voorzichtig zal oplopen richting -0,26% in het derde kwartaal van 2017. Babystapjes dus. De rente tendeert omhoog omdat de rentes op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar stijgen. In de markt wordt gehoopt dat Duitsland en Nederland meer gaan uitgeven om de economie te stimuleren.

Duitsland en Nederland zijn in feite de enige landen die zich een dergelijke begrotingsverruiming kunnen veroorloven, maar zitten er niet op te wachten. Als de landen inderdaad meer schulden gaan maken, dan zal de rente vermoedelijk oplopen.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.