Home

Achtergrond

EU dichtbij handelsdeal met Japan

De EU is dichtbij een vrijhandelsdeal met Japan. Dat zegt Eurocommissaris Cecilia Malmström in een interview met The Financial Times. Volgens de Zweedse politica kan nog eind 2016 of begin 2017 een doorbraak worden gepresenteerd. Tegelijk waarschuwt ze dat een handelsverdrag met de VS, TTIP genoemd, de ijskast in verdwijnt.

Op dit moment zijn onderhandelaars in Tokio aan de slag. De EU wil dat Japan haar markt voor voeding en landbouwproducten verder opent. Andersom wil Japan meer markttoegang voor industriële producten als auto’s, bouwmachines en elektronica. Van de Japanse zijde worden volgens Malmström wel vragen gesteld over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada, dat op het laatste moment leek te worden geblokkeerd door Wallonië.

Japan bijzonder interessante markt

Japan is voor de agri- en foodsector een bijzonder interessante markt. Het land telt 127 miljoen zielen en is na de EU, VS en China de grootste economie wereldwijd. Japan geldt ook als een van de grootste netto-importeurs van voedsel. Het land beschermt de weinig concurrerende eigen land- en tuinbouw met soms torenhoge importtarieven en -quota.

Zo hanteert Japan voor rundvlees een importtarief van 38,5% en voor varkensvlees en pluimveevlees tarieven tot respectievelijk 20% en 21,3%. Voor kaas lopen tarieven op tot 40%. De tarieven zijn het hoogst voor rijst, maar de rijstteelt in de EU is beperkt en niet gericht op export. Japan hanteert ook een berucht streng sanitair en fytosanitair-regime.

Internationale concurrentie de loef afsteken

De EU kan met een deal met Japan de internationale concurrentie de loef afsteken. Japan is onderdeel van een vrijhandelsinitiatief voor landen rond de Stille Oceaan. Hier doen grote landbouwexporteurs als de VS, Chili, Nieuw-Zeeland en Australië aan mee. Maar de aankomende Amerikaanse president, Donald Trump, heeft aangekondigd het verdrag te torpederen.

Japan wil bij een Amerikaans vertrek ook uit het initiatief stappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.