Home

Achtergrond 2 reacties

ECB houdt rente laag en ondermijnt waarde euro

De Europese Centrale Bank (ECB) besloot deze week geld uit te blijven lenen aan commerciële banken tegen 0% rente.

Ook de depositorente van -0,40% wordt gehandhaafd om banken te stimuleren geld uit te lenen en niet te stallen in Frankfurt. De rente vertaalt zich normaliter door in de rente die banken rekenen aan klanten. De ECB blijft ook tot april 2017 voor €80 miljard aan schuldpapier kopen; de geldpers draait dus door. Daarna zal het programma ten minste zes maanden worden verlengd, maar het maandelijkse verdrag wordt verlaagd tot €60 miljard. De ECB staat zichzelf nu toe papier te kopen dat minder dan de depositorente oplevert. Papier dat dus louter geld kost.

De maatregelen moeten de economie helpen aanzwengelen en de inflatie richting een niveau van minder dan maar dichtbij 2% duwen. Momenteel ligt de inflatie op 0,6% en Draghi zei deze week dat de kerninflatie, dus exclusief brandstof en voedsel, niet omhoog beweegt. Dat wordt onder meer als een probleem gezien omdat met een gewone foutmarge de prijzen in werkelijkheid kunnen dalen – waardoor consumenten aankopen uitstellen.

De voortzetting van het programma dreef direct de beurskoersen op, terwijl de koers van de euro daalde. Donderdagmiddag 8 december noteerde de euro een waarde van $1,06. In mei lag de koers nog op $1,15 en lag twee jaar geleden nog dichtbij $1,40.

Meer informatie vindt u in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Laatste reacties

  • kuiken007

    en de banken verhogen de rente????????????

  • Nick1983

    Ja ... de banken moeten de komende maanden wat centjes gaan uitbetalen aan klanten die een SWAP hebben of hadden. Snap da dan ...

Of registreer je om te kunnen reageren.