Home

Achtergrond 7 reacties

Calon: ministerie van Economische Zaken is een regeltjesfabriek

De Nederlandse landbouw heeft een apart ministerie nodig. Dat vindt aankomend voorzitter van LTO Nederland Marc Calon. De Groningse akkerbouwer noemt het huidige ministerie van Economische Zaken 'een regeltjesfabriek, een subsidiefabriek'.

“De landbouw is nu eenmaal geen normale economische activiteit en we moeten ophouden te doen alsof dat wel zo is.” Calon sprak donderdag 22 december tijdens de Dag van LTO Noord in Groningen. “De gewone boer heeft geen marktinvloed”, aldus Calon. “Hij krijgt de prijzen opgedrongen.” En anders dan een fabrikant van bijvoorbeeld auto’s kan bij een lage prijs de productie niet direct worden verlaagd. Bovendien zorgen boeren als enige sector voor een enorme open ruimte. Ze houden het platteland aantrekkelijk.

'Het moet wat mij betreft een ministerie voor voedsel en landschap zijn'

Calon denkt dat het diffuse politieke landschap de kans op een apart ministerie vergroot. Waar veel partijen moeten samenwerken binnen een nieuw kabinet, valt ook wat te verdelen. Calon denkt niet dat het oude landbouwministerie weer van stal moet worden gehaald. Het roept de verkeerde associaties op, denkt Calon, en geeft geen antwoord op de moderne vragen. “Het moet wat mij betreft een ministerie voor voedsel en landschap zijn.”

Voedsel omdat de gezondheidsaspecten van voeding steeds belangrijker worden, aldus Calon. En omdat hier juist de toegevoegde waarde zit voor het agrocomplex, meer dan bij basisproducten. Hij noemt het voorbeeld van Nederlandse babymelkpoeder. “Het is veilig en goed en daarom willen de Chinezen het kopen.”

Waarschuwt voor nationalisme

Calon waarschuwde tijdens de bijeenkomst tegen nationalisme en protectionisme. “We zien de Brexit, de verkiezing van Trump en het Italiaanse referendum”, aldus de oud-PvdA-politicus. “Maar dezelfde tendens zie ik ook in Duitsland en Nederland. Het is een slechte tendens voor Nederland en al helemaal voor een exportgerichte sector als de landbouw.”

Dan in een verwijzing naar de aanwezige Eurocommissaris Phil Hogan. “Ik ben blij dat we een sterke Eurocommissaris hebben. Hebben we hard nodig om deuren geopend te houden.”

Laatste reacties

 • kraats

  Calon, regel dit dan ook. Zorg dan ook dat alle belangrijke posten binnen dit ministerie niet snel ingenomen worden door 'onze vrienden' van Wakker Dier, PvdD en andere geiten-wollen-sokken, maar bereid dit voor. Ander vergaat het net zo als bij Provinciebestuur in Brabant, talloze gemeenten en waterschappen.

 • agratax(1)

  @kraats. Ik ben het met je eens. Helaas moeten we ook onderkennen, dat Wageningen vol loopt met zgn. Landbouwkundigen, die nog nooit het boeren leven aan den lijve hebben mee gemaakt. De moderne student komt van 10 hoog en wil iets gaan doen in de voedselproductie, dierenwelzijn of natuur behoud. Een ministerie van landbouw zoals we die kennen uit eind twintigste eeuw (bemand door plattelanders oude stijl) zal NOOIT meer voorkomen.

 • info48

  @ Kraats; We kunnen veel leren van onze "vrienden" als PvD Wakker dier enz. enz,
  zij zijn al lang de kwalificatie geiten wollen sokken ontgroeit en zijn veel beter georganiseerd dan wij!!!
  Waar vroeger gesproken werd van de sterke " landbouw lobby" is er nu een uitgebreid netwerk van de "vrienden" en een heel goed georganiseerd en hecht "Old boys" netwerk die via o.a. de Zevende Dag Adventisten geloofsgemeenschap ( vegetarische slager J de Korte, zijn vrouw M. Thieme, Nico Koffeman, zijn vrouw Antoinette Hersenberg, VARA) Vegetarische verenigingen, enz. een heel strategisch netwerk,nieuws bewerking en voorziening, opgebouwd.
  Het grote publiek wordt zo éénzijdig, onvolledig en zelfs vals geinformeerd over zaken die alles met ons te maken hebben.......en wij laten het gebeuren!!!!!....misschien is dat nog wel het ergste.

 • info48

  Het is te hopen dat de Heer Calon dit op gaat pakken en daarbij VOLOP door de sector ( leden) gesteund wordt!

 • alco1

  Mijn vertrouwen dat de LTO deze handschoen oppakt @info 48 is bij mij tot het nulpunt gedaald.

 • Ik ben het helemaal niet eens met Calon als hij zegt dat de auto industrie het makkelijker heeft en dat een vergelijking niet op zou gaan. Wat hij vergeet is dat de auto industrie niet als de boer moet zien maar als de supermarkt. De autoindustrie (lees: automerken) maakt wel wat zelf maar heel veel dingen worden aangekocht bij toeleveranciers. Heel veel kleine bedrijfjes die de koplampen maken en remsystemen enz enz. Maar wel volgens de eisen van de autofabriek. Dus ook hier heb je een soort integratie van kleine leveranciers met hun grote afnemer. Hij (Calon) stelt dat de boer geen invloed heeft op de prijs. Als je daar geen invloed op hebt dan wordt het dus hoog tijd dat je dat risico legt bij die gene die er wel invloed op heeft. Ik kan mij nog goed herinneren dat eind jaren 80 en begin jaren 90 ( verblijf in de VS) dat het woord samenwerking en cooperatie een vloek was. Het stond gelijk aan communisme. En wat zie je tegenwoordig: de gewone ONAFHANKELIJKE familie bedrijven zijn verdwenen. Als je boer bent en wilt blijven dan sluit je een langjarig kontrakt met een slachterij of voerfabriek. De boer wordt betaald voor het geleverde produkt, dus zijn produkt waar hij wel invloed op heeft. En het prijs risico ligt bij de afnemer. Is daar wat op tegen? Je bent weer boer bij je dieren en minder ondernemer. Calon stelt dat de boer hier in NL geen invloed heeft op de prijs, hoeveel meer ondernemer ben dan t.o.v de boer die alleen verantwoordelijkheid heeft voor de dieren?

 • koestal

  Er ligt dan voor Calon een dankbare taak om hier wat aan te doen bij z,n partijgenoot van Dam

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.