Home

Achtergrond 10 reacties

'Boer verdient een troon'

Joris van der Goes is jurist en kwam min of meer toevallig in aanraking met de agrarische sector. Zijn verwondering over het complexe proces van voedselvoorziening heeft hij opgeschreven in zijn boekje ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Van der Goes pleit voor eerherstel van de boer.

Boos wordt hij er niet over. Hij is eerder verbaasd. Vorig jaar reisde Joris van der Goes door Costa Rica en zag daar hoe koffieplukkers leven en hoorde wat de koffieproducenten verdienen. Vervolgens ging hij eens rekenen. De kleine koffieboeren ontvangen na de oogst hooguit een dollar per kilo.

Joris van der Goes: "Er is sprake van vervreemding; consument en producent weten niets van elkaar." - Foto: Diederik van der Laan
Joris van der Goes: "Er is sprake van vervreemding; consument en producent weten niets van elkaar." - Foto: Diederik van der Laan

€500 per kilo koffie

Wie thuis een cupje Nespresso in zijn apparaat doet, betaalt omgerekend €70 per kilo. Op een terrasje betaalt de consument omgerekend €500 per kilo koffie. Die laatste zoekt een 'koffiebeleving', maar heeft, de uitzondering daargelaten, geen weet van het geploeter van de koffieboer, laat staan van de prijs die voor de bonen wordt betaald.

'Wie realiseert zich nog dat voor ons dagelijks brood boeren nodig zijn?'

Het verhaal over de Costa Ricaanse koffieboeren staat in een boekje dat Van der Goes in eigen beheer uitgeeft. De titel luidt 'Geef ons heden ons dagelijks brood', de zesde zin uit het gebed Onze Vader. Van der Goes: "Die tekst dateert uit het begin van onze jaartelling. Die zin had over vrede kunnen gaan, over geluk, maar nee, het gaat over ons dagelijks brood. Dat getuigt van een enorm inzicht 2.000 jaar geleden over het cruciale belang van voldoende voedsel voor een stabiele samenleving. Dat besef is in de loop van de jaren verloren gegaan. Voedsel wordt in de westerse samenleving als vanzelfsprekend gezien. Wie realiseert zich nog dat voor ons dagelijks brood boeren nodig zijn? Met mijn boek wil ik mensen aan het denken zetten over de keuzes die ze maken als ze in de supermarkt hun wagentje volgooien."

Complexe voedselketens

Van der Goes is overigens geen praktiserend christen en ziet zichzelf niet als een wereldverbeteraar. Hij wil slechts zijn verwondering overbrengen over de complexe voedselketens waar iedereen elke dag op is aangewezen, maar er vrijwel niks over weet. "Er is sprake van vervreemding, consument en producent weten niets van elkaar. Een klein aantal inkoopcombinaties bepaalt wat er in de schappen ligt en wat daar voor betaald moet worden. De boer heeft maar één keus: volume draaien. En zo vliegen aardbeien rond de wereld en rijden overvolle wagens met biggen kriskras door Europa. De consument stelt geen vragen, koopt aanbiedingen, maar heeft vervolgens wel kritiek op boeren die plofkip produceren."

'De agrarische sector is de meest essentiële sector voor de mensheid'.

Van der Goes was 25 jaar advocaat in het internationaal ondernemingsrecht en werkte voor ICT-bedrijven en bijvoorbeeld datacenters. Allemaal hightech. Tijdens een handelsmissie naar Duitsland kwam hij in aanraking met de agrarische sector. Een belangrijk moment in zijn leven. "Ik realiseerde mij toen dat de agrarische sector in feite de meest essentiële sector voor de mensheid is. Zonder voedsel gaat de mens dood, simpeler kan ik het niet zeggen. Sindsdien werk ik als juridisch en strategisch adviseur in de agrifood. En elke dag ben ik weer onder de indruk van de complexiteit van al die processen. Vanuit die verwondering heb ik mijn boek geschreven."

Eerherstel voor de boer

In het boek pleit Van der Goes voor eerherstel van de boer. Melkveehouders en akkerbouwers worden vaak gezien als nukkige dikzakken die het verkeer ophouden, plat praten en geen vrouw kunnen vinden. "Men vergeet dat die spierbonken in overall iets doen wat niemand anders voor elkaar krijgt. Met hun koeien zetten ze gras om in melk. Ze halen tienduizenden kilo’s aardappelen van een akker. Geen chef-kok zonder boer, geen bier zonder boer en geen chips zonder boer. Die boer verdient volgens mij geen stoel, maar een troon."

Verplicht vak op school

In een van zijn bespiegelingen pleit Van der Goes voor voedselvoorziening als een verplicht vak in het onderwijs. "Bewustwording over de lange weg van de voedselketen moet al op school beginnen. Met een bezoek aan een boerderij, maar daar hoort ook een schoolreisje naar een abattoir bij. Alle facetten zouden in dat vak aan bod moeten komen."

Joris van der Goes geeft zijn boek in eigen beheer uit. Voor meer informatie: www.prusik.nl

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  voedselvoorziening moet als het geen zelfstandig ministerie kan zijn
  naar sociale zaken.
  economie maakt het een speelbal van schaalvergroting,negatieve uitstoot-balans,speculaties door opties,speeltje voor grootgrutters.
  voor mij blijft het een spanningsveld lekker met dieren bezig of managen.

 • John*

  je kan bakken met geld naar defensie brengen of datzelfde investeren in voedsel zodat iedereen op deze wereldbol voldoende te eten heeft. met de een heb je gekunstelde wereldvrede met de andere een echte

 • Zuperboer

  t Grappige is dat van der Goes wel zal verdienen aan zijn boekie over de Boer(als een van de velen in de samenleving).....en de boer hij ploetert voort.

 • farmerbn

  Verplicht vak op scholen kan slim en goed zijn maar wie schrijft het schoolprogramma? Thieme of Joris van der Goes? Het kan dus ook dom zijn en slecht uitvallen.

 • vandenbrand

  inderdaad, schoolbezoek aan een of meerdere boerderijen, slachthuis , melkfabriek en zelf een kip slachten op school.

 • John*

  idd begin maar vast in groep met het slachten van een kip, dan zien de kinderen dat als normaal de rest van het leven. Doe je dat later dan hebben er al heel andere invloeden hun werk gedaan. En dan de vraag of dat ethisch verantwoord is? Het is puut natuur dus ja.

 • info36

  Van der Goes zegt het precies goed, wij zijn er helaas aan gewend maar het is ontzettend verbazingwekkend hoe met de agrarische sector wordt omgegaan.
  Kijk maar naar zo'n nietsnut van een gedeputeerde van de SP in Brabant. Die zomaar de boeren wegschoffeert. Die randdebielen krijgen steeds meer de overhand. Hoe met zo'n belangrijke sector tegenwoordig wordt omgegaan is zeer schrijnend.

 • Zuperboer

  Ga dit eens bij Pauw vertellen, ik zou het toejuichen, maar ik vrees dat er nog een lange weg te gaan is voor de weelde van onze huidige generatie en de daar onlosmakelijk aan verbonden welvaartsoprispingen als PvdD en GL passe zijn en men zich realiseert hoe men de boeren heeft geschoffeerd. We zetten liever een boef als Holleeder voor de camera's van College Tour dan dat we de producent van onze eerste levensbehoefte respecteren.

 • agro1

  foute kop. een troon is waarde(n)loos. en door de enorme wereldwijde overmaat aan voedselgrondstoffen is de emotionele- en financiële waardering verdwenen. niet gaan preken, want men gooit slechts paarlen voor de zwijnen. predikers worden gehoond en meestal gedood. het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag........

 • pinkeltje

  We dronken een glas en we deden een plas......

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.