Home

Achtergrond

'Bij smart farming zijn krachtige partijen nodig'

Door met Proagrica samen te werken verwacht Dacom-directeur Janneke Hadders smart farming een flinke impuls te geven. "De kloof tussen wat kan en wat boeren er al mee doen, moet kleiner."

Proagrica en Dacom Farm Intelligence gaan samenwerken in de advisering aan de agrarische sector. Dacom-directeur Janneke Hadders heeft hoge verwachtingen van de samenwerking: “Wat we doen is goede software en informatieproducten dichter bij de boer brengen. Dan gaat het gebruik omhoog, dan hebben wij weer geld om producten door te ontwikkelen en kunnen we boeren weer verder rendement bieden. De samenwerking moet voor een stroomversnelling zorgen. Via Proagrica (uitgever van onder meer Boerderij, Boerderij Vandaag, Boerderij.nl, red.) is de kloof tussen wat al kan en het feitelijk gebruik te verkleinen, verwacht ik.”

Smart farming wordt niet echt door de Nederlandse boer omarmd. Minder dan 10% is er serieus mee bezig. In oktober zei ABN AMRO in een rapport: 'Iedereen doet aan smart farming, behalve boeren'

“Zeker, zo is het nu. We kunnen vast stellen dat veel akkerbouwers huiverig zijn er in te stappen. Veel is ook nog versnipperd en daardoor ingewikkeld. Wat nodig is dat er standaarden gezet worden. Wat je nu nog ziet – bij ontwikkelaars en boeren – is dat iedereen in staat is om te zeggen 'ik doe nog niet mee'. Krachtige partijen moeten de norm stellen. Dat zie je overal in de ICT, ook hier. Ik zou graag over 5 jaar in een ABN AMRO-rapport lezen dat er doorbraken gerealiseerd te zijn. Hoeft niet per se één standaard te zijn, maar er moeten tegen die tijd wel enkele beeldbepalende, krachtige spelers in de wereld zijn. Wij willen daarbij zijn.”

Wat heeft u akkerbouwers te bieden?

“Dat ze met slimme software en informatie meer inzicht in hun bedrijven en op hun marges krijgen. Meer grip op wat ze doen, zodat telers betere keuzes kunnen maken.”

Meer saldo?

“Ja, maar ik kan daar geen euro’s aan hangen. Hoe meer en hoe beter je informatie in systemen stopt, hoe meer je eruit haalt. Het begint met eenvoudig je teeltadministratie op orde hebben; naar verloop van jaren haal je daar lijnen uit. Maar wat dat concreet oplevert hangt af van wat de gebruiker er mee doet. Als je je je werkwijze niet aanpast, schiet je er niets mee op. Met iets concreets als spuitadvies kun je trouwens wel vrij snel een aanwijsbaar direct rendement halen. Dat is ook iets doen met data.”

Hoe lang kan een akkerbouwer zich afzijdig nog afzijdig houden van smart farming?

“Tot ruwweg 20% van zijn collega’s er wél mee aan de slag zijn gegaan. Zodra een zo grote groep smart farming heeft omarmt, dan is dat de norm. Deze zogenoemde early majority bepaalt hoe het toegaat in de sector. Kun je deze groep niet bijbenen, dan moet je op een gegeven moment afhaken.”

Het samenwerkingsverband richt zich eerst op Nederland en België?

“Daar beginnen we. Een volgende stap naar Engeland ligt voor de hand, aangezien Proagrica met Farmers Weekly daar ook actief zijn in teeltinformatiesystemen."

Janneke Hadders: 'Voor meer smart farming in de praktijk, zijn in de wereld enkele krachtige spelers nodig"
Janneke Hadders: 'Voor meer smart farming in de praktijk, zijn in de wereld enkele krachtige spelers nodig"

Of registreer je om te kunnen reageren.