Home

Achtergrond

Voedsel rechtstreeks van boer naar bord

De productie van voedsel verandert. In dit proces moeten boeren een weg vinden. Provincie Overijssel organiseerde een studiereis voor boeren naar Béziers in Frankrijk.

De Franse boeren verkopen hun producten in hun eigen coöperatieve supermarkt. De kwaliteit van de producten en de bereikbaarheid van de winkel maken dat tot een succes.

Op zoek naar afzetmarkten agrarisch product

De provincie Overijssel ondersteunt boeren bij het vergroten van de rentabiliteit van hun bedrijf. Dat doet ze op verschillende manieren. Zo organiseerde zij in dit kader onlangs een studiereis naar Zuid-Frankrijk voor boeren, met als thema afzetmarkten voor agrarische producten. De groep bezocht twee wijnboeren, een olijventeler, een varkenshouder en een coöperatieve boerensupermarkt. Alle bezochte ondernemingen hebben gemeen dat ze de afzet van hun producten tot aan de consument in eigen beheer uitvoeren.

De supermarkt ‘La Ferme Bitteroise’ in Béziers kan bogen op een trouwe klantenkring. Om tien voor negen staan de eerste klanten al te wachten voor de deur van de winkel. Die opent haar deuren om negen uur. Iets voor negenen arriveren madame en monsieur Mannibal, de bedrijfsleiders, om de zaak te openen. Inmiddels is de kleine parkeerplaats gevuld met auto’s van klanten en is het zoeken naar een plekje.

Coöperatieve supermarkt van 14 boeren

‘La Ferme Bitteroise’ is een coöperatieve supermarkt die in handen is van 14 boeren uit de regio rond Béziers, dat wil zeggen in een straal van 100 kilometer rond de supermarkt. De coöperatie is in 2010 opgericht en op 1 juli van dat jaar opende zij de supermarkt. Het doel van de oprichters is om de producten die ze produceren zelf aan de man te brengen. De gezamenlijke aanpak maakt het voor de klanten gemakkelijk, omdat ze alle boodschappen op één plek kunnen halen.

Het echtpaar Mannibal voor het schap met honingproducten van hun bedrijf. Zij hebben de dagelijkse leiding over de supermarkt.</p>
<p><em>Foto: Erik Ordelman</em>
Het echtpaar Mannibal voor het schap met honingproducten van hun bedrijf. Zij hebben de dagelijkse leiding over de supermarkt.

Foto: Erik Ordelman

Tijdens het bezoek zijn veel schappen maar mager gevuld. “Gisteren hebben we een topdag gedraaid”, vertelt madame Mannibal. “Alle mensen waren vrij op 1 november, want dat is een nationale Franse feestdag. Die vrije dag heeft velen verleid om ons een bezoekje te brengen. We moeten de voorraden nog aanvullen.”

De leveranciers bepalen zelf welke producten ze in de supermarkt te koop aanbieden en tegen welke prijs. Niet-leden dragen 30% van de omzet af als vergoeding voor het gebruik van de winkelruimte. Leden van de coöperatie betalen 10%. Van alle leveranciers wordt verwacht dat ze één dag per week in de winkel staan, om contact met de klanten te houden en uitleg te geven over hun producten.

Kwaliteit producten belangrijk

“We onderscheiden ons op kwaliteit ten opzichte van de reguliere supermarkten”, vertelt madame Mannibal. Als leveranciers niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de coöperatie, volgen sancties. Dat werkt. De bezoekers van de supermarkt roemen de kwaliteit van de producten, en ze weten zeker dat ze producten rechtstreeks van de boer kopen omdat er iedere dag boeren in de winkel aanwezig zijn. De winkel biedt een uitgebreid scala aan producten. Er is volop groente en fruit, ook aan vers vlees en diepvriesvlees is geen gebrek.

De fruit- en groentenafdeling in de winkel. De boerensupermarkt onderscheidt zich op kwaliteit met haar producten.</p>
<p><em>Foto: Erik Ordelman</em>
De fruit- en groentenafdeling in de winkel. De boerensupermarkt onderscheidt zich op kwaliteit met haar producten.

Foto: Erik Ordelman

Wel schaars is zuivel van melkkoeien. Dat komt omdat de streek ongeschikt is voor rundveebedrijven vanwege de vele rotsen en stenen. De zuivelproducten van melkvee komen van verder weg. Ze liggen in de regionale supermarkt om een compleet pakket voedingsmiddelen aan te kunnen bieden. De zuivelproducten uit de regio komen van schapen- en geitenmelk.

De winkel in de wijnstreek Languedoc kent vanzelfsprekend een groot aanbod van wijn. Maar er ligt ook volop brood in de schappen. En een groot assortiment honing van de bedrijfsleidster persoonlijk. Zij verkoopt vele varianten van haar zelfgemaakte honing, en daarvan afgeleide producten zoals snoepgoed en koekjes.

Locatie winkel goed bereikbaar

Volgens madame Mannibal ligt de winkel op een ideale locatie. Hij ligt net buiten het centrum van Béziers aan een doorgaande weg. Dat maakt de drempel laag voor werkende mensen om snel even binnen te wippen en boodschappen te doen voor de avondmaaltijd. Wat ook meespeelt, is de aanwezigheid van een grote, traditionele supermarkt vlakbij.

De winkelformule van de boerencoöperatie in Béziers slaat goed aan. De capaciteit van de winkel wordt volledig benut en de parkeerplaats is te klein. De coöperatie onderzoekt uitbreidingsmogelijkheden op de huidige plek of overweegt om een eindje verderop nieuw te bouwen.

Formule boerensuper voer voor discussie

Frankrijk kent een rijke eetcultuur, waarbij de voorkeur van de Franse consument voor Franse producten een goede basis is. Of een dergelijke formule ook werkt in Nederland is voor de deelnemers aan de studiereis een punt van discussie. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd. De deelnemers nemen in elk geval de kennis en ervaringen van hun Franse collega’s mee terug naar Overijssel.

Of registreer je om te kunnen reageren.