Home

Achtergrond 9 reacties

Van der Velde: landbouw staat in dienst van consument

Niet de producent, maar de consument moet centraal staan bij het voedselbeleid. Dat vindt PvdA-Kamerlid Rien van der Velde.

Rien van der Velde (59) uit Emmeloord zit namens de PvdA sinds enkele weken in de Tweede Kamer. Hij vervangt Sjoera Dikkers die vanwege gezondheidsproblemen tijdelijk afwezig is. Van der Velde richt zich vooral op het Europees landbouwbeleid.

Wat is uw band met de agrarische sector?

“Ik heb in de jaren ’90 tien jaar als adviseur agrarisch ondernemerschap gewerkt. Daarnaast ben ik directeur geweest bij het Agrarisch Kenniscentrum Flevoland en geef ik les ondernemerschap aan VanHall Larenstein. Ik weet dus wel waar de landbouw mee te maken heeft.”

Rien van der Velde tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer.</p>
<p><em>Foto: ANP</em>
Rien van der Velde tijdens zijn beëdiging als lid van de Tweede Kamer.

Foto: ANP

Wat vind u van het landbouwbeleid?

“Het beleid moet meer gericht zijn op het product dan op de producent. De aardappel die op het bord ligt van de consument moet centraal komen te staan, en niet zozeer de producent en de productie. Voedsel moet geproduceerd worden naar de wensen van de consument. Dit moet ook leiden tot een hoogwaardiger product op het gebied van duurzame productie, dierenwelzijn, gezondheid en voedselveiligheid.”

Hoe kan een boer hier op inspelen?

“Dat kan bijvoorbeeld door beter samen te werken, zowel horizontaal als verticaal in de keten. In Flevoland zijn bijvoorbeeld een aantal akkerbouwers die gezamenlijk chips produceren. Zij zorgen voor een korte keten, duurzame productie en traceerbaarheid van het product. Ze zorgen ervoor dat de ondernemer achter product zichtbaarder wordt.”

De sector zegt vaak wel te willen investeren in duurzaamheid, maar zegt dit niet terug te kunnen verdienen.

“Dat is te makkelijk. Een hoogwaardigere productie heeft toegevoegde waarde. Met het huidige GLB kun je niet zeggen dat de overheid de ogen sluit voor de positie van de boer. Er is Europees veel aandacht voor de agrarische sector. We moeten in onze handen knijpen met dit landbouwbeleid.”

Maar de sector zegt wel moeite te hebben met extra Nederlandse maatregelen bovenop Europees beleid.

“Het is goed om zaken Europees te regelen, we zitten als Nederland niet op een eiland. Maar Nederland kan met de hoogwaardige productie op bijvoorbeeld het gebied van dierenwelzijn een trendsetter zijn. Het is niet zo dat je jezelf met hoge standaarden uit de markt prijst. We mogen juist trots zijn op de hoogwaardige landbouwsector in Nederland.”

Wat zou u de komende periode als Kamerlid willen veranderen?

“Mijn periode is maar kort. Ik hoop in die periode een bijdrage te kunnen leveren aan het verduurzamen van de voedselketen. Zo zou ik graag de omschakeling naar biologische landbouw eenvoudiger maken."

Laatste reacties

 • tonny60

  Mijn periode is maar kort, zegt hij
  Dat is maar goed ook

 • daan1908

  Ik heb een vraag , hoeveel en hoelang krijgt deze meneer straks wachtgeld ?

 • deB.


  Dat woord verduurzamen komt me de strot uit!!
  Het gaat rap de verkeerde kant op met dit beleid

 • farmerbn

  Ik houd wel van zo'n man die zegt dat het product centraal staat en de consument de baas is. Dus geen controles meer op de boerderij als het landbouwproduct goed is. Geen verbod op staart couperen bij varkens omdat consumenten varkens met staart kunnen kopen en zonder staart kunnen boycotten. Geen mestbeleid als het grondwater ok is. Prima.

 • Eminem2010

  pfffff

 • oorspronkelijk

  Wv01
  woorden uit de dikke van Dalen verwijderen
  verduurzaming is een papieren tijger
  participatie maatschappij betekent zorg vacuüm
  2015/2016
  2000ltr diesel bespaart
  50.000kg melk meer met kwantum toeslag weide/kwaliteits/duurzaamheids/premie en 5mnd winter toeslag
  levert meer op
  er worden verkeerde signalen af gegeven
  ik probeer het te begrijpen
  maar U non nonsens commentaar houd me bij de les en kritischer

 • alphons1

  moeten de zuivelindustrie nog veel leren toch. consument moet gezonde melk hebben. veel mineralen er in dus. vroeger melk de witte motor. maar nee ze sponseren minder fosfaat in het voer dus minder fosfaat in de melk

 • info36

  Weer een nieuwe profeet.

 • b geraets

  als we in dienst van de consument zijn dan wordt het hoog tijd dat er op zijn minst het minimum loon betaald wordt

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.