Home

Achtergrond

Olieprijs klimt voorzichtig uit dal

De olieprijs klimt weer voorzichtig op na een duikeling eind vorige week. Toen sloot de koers op $45,52 per vat (159 liter) Noordzeeolie.

Het was de laagste prijs dit jaar voor een vat. Maandag stond de olieprijs nog nagenoeg op hetzelfde niveau. Dinsdag kroop de prijs iets verder omhoog tot boven $46 per vat. Woensdag sloot de prijs iets hoger op $46,16 per vat. De olieprijs heeft daarmee nauwelijks gereageerd op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

OPEC gaat praten over productiebeperking

Aan het einde van de maand komt OPEC in Wenen opnieuw bijeen, om te praten over een eventuele productiebeperking. Voorbereidende gesprekken geven vooralsnog weinig blijk van grote samenhorigheid onder leden. Dat meldt beurs.nl. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News verwachten dat het kartel niet zal doorpakken en daadwerkelijk met een productiebeperking komt.

De olieproductie in landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC, stijgt volgend jaar aanzienlijk harder dan eerder gedacht. Dat voorspelde energiedenktank IEA donderdag, meldt het ANP.

Productiegroei buiten OPEC verwacht

Het agentschap verwacht dat de productie in de landen buiten de OPEC met bijna 500.000 vaten per dag zal toenemen. Daarmee zou de groei zo'n 110.000 vaten groter zijn dan vorige maand nog werd voorspeld. Dit jaar neemt de productie nog met ongeveer 900.000 vaten per dag af.

De sterk groeiende productie in landen als Rusland, Brazilië en Kazachstan stelt de 14 leden van de OPEC, onder aanvoering van Saudi-Arabië, voor steeds grotere problemen.

Dieselprijs gedaald

De dieselprijs daalde een tiende cent mee met de olieprijs. Volgens inkoopcollectief Farmers4all kost een liter deze week 0,85 cent, bij een afname van 4.000 liter.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.