Home

Achtergrond

Olie- en dieselprijs lopen weer iets op

De olieprijs liep deze week weer verder op, net als de prijs van diesel. Uit het wekelijkse Amerikaanse olierapport bleek dat de voorraden waren gedaald.

Het was de eerste wekelijkse afname in een maand tijd, meldde ANP. De reden van de daling is een hogere eigen productie, in combinatie met veel minder import. Toch was de daling geen directe aanleiding voor de handelaren om de prijs te doen dalen. Dit komt door de Opec-bijeenkomst volgende week, waarin de grote olieproducenten zullen proberen een overeenkomst te bereiken om de productie te verminderen. Of dit gaat lukken, is twijfelachtig.

Deze week werd bekend dat de onderhandelaars bij Opec er nog niet in zijn geslaagd een deal te sluiten waar ook Iran en Irak aan willen meewerken. Door de productie te verlagen hoopt Opec een bodem te leggen onder de olieprijzen. Iran en Irak zijn juist bezig hun productie op te schalen, na jaren van economische sancties en oorlogsgeweld.

Opec: ook Rusland moet oliekraan verder dichtdraaien

Ook de Russen zouden tegenstribbelen. Zij zijn weliswaar geen Opec-lid, maar zitten we aan tafel. De Opec-leden willen dat ook de Russen de oliekraan een stukje dichtdraaien, maar zij willen naar verluidt niet verder gaan dan een bevriezing van hun productie. Ook dat kan een deal nog in de weg staan.

Ondertussen loopt de olieprijs al op. Behr noteerde donderdag een handelsprijs per vat (159 liter) van bijna $49. Vorige week was dit nog circa $46,5.

De diesel kost deze week bij Farmers4all 88,80 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter. Vorige week kostte de diesel nog 87 cent per liter.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.