Nederland blijft grootste afnemer van Duitse agroproducten - Foto: Mark Pasveer AlgemeenAchtergrond

Nederland blijft grootste afnemer van Duitse agroproducten

Nederland blijft de grootste exportmarkt voor voeding en landbouwmechanisatie van Duitse makelij. De groei is echter bescheiden in vergelijking met die van China. Binnen vijf jaar is China opgeklommen van de tiende naar de tweede plaats van grootste afnemers buiten de EU, meldt de German Exportassociation for Food and Agriproducts (GEFA).

De Duitse export van landbouwproducten en landbouwtechniek (machines en stalinrichting) bereikt dit jaar een recordwaarde van €73,3 miljard. Dat is de trotse prognose van landbouwexportbevorderingsorganisatie GEFA. Ten opzichte van vorig jaar is de groei bescheiden, namelijk 1,3%. Opvallend is echter dat Nederland de grootste afnemer blijft met €6,3 miljard en een groei van 1,9%. De nummer twee, Frankrijk, importeerde voor €3,9 miljard aan landbouwgerelateerde producten uit Duitsland, maar dat was 1,9% minder dan in 2015. De groei van de export naar Italië, de nummer drie, is met een plus van 0,2% op €3,6 miljard nagenoeg stabiel.

Aandeel gemeenschappelijke markt krap 47%

De EU als geheel koopt dit jaar voor €34,3 miljard aan uit de Bondsrepubliek. Het aandeel van de gemeenschappelijke markt is dus krap 47%, wat ook voor de landbouwsector het belang van de vrije handel binnen de Europese Unie onderstreept. Nog niet meegerekend hierbij, is de export naar de met de EU geassocieerde landen Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Deze export bereikt afzonderlijk bekeken een waarde van €1,7 miljard. Bovendien is de groei met ruim 9% relatief sterk. Veruit het belangrijkst is binnen deze groep landen overigens Zwitserland. Dit land alleen neemt dit jaar voor €1,3 miljard af. Dat is krap 5% meer dan vorig jaar. Buiten de EU is de Helvetische Confederatie tevens de grootste importeur.

China absolute koploper qua groei

De genoemde groeicijfers zijn met name bescheiden als deze worden vergeleken met die van China. De Chinese Volksrepubliek importeerde weliswaar ‘slechts’ landbouwgoederen ter waarde van €1,2 miljard, maar komt daarmee buiten de EU wel op een met de USA gedeelde tweede plaats. De groei ten opzichte van 2015 bedraagt ruim 40%. Qua groei is China de absolute koploper. Nog maar vijf jaar geleden stond de Volksrepubliek met een import van €206 miljoen nog maar op de tiende plaats onder de derde landen. China zou bovendien dit jaar aan de top zijn gekomen, als ook de export naar Hongkong (€218 miljoen; plus 13,5%) zou zijn meegeteld.

GEFA-topman Franz-Georg von Busse spreekt van ‘een Chinese run op specialiteiten uit Duitsland’. De GEFA zit ook niet stil als het om de Chinese markt gaat. Aan de grote voedingsvakbeurs SIAL 2016 in juli namen 28 standhouders uit Duitsland deel. Volgens Von Busse was de belangstelling van inkopers, importeurs en distributeurs voor het aanbod buitengewoon groot.

Belangrijkste landbouwexportproducten

De belangrijkste landbouwexportproducten van Duitsland zijn respectievelijk vlees en vleeswaren, zuivelproducten en zoetwaren. Vlees en vleeswaren vertegenwoordigen een exportwaarde van €5,9 miljard, zuivel €5,6 miljard en zoetwaren €4,8 miljard. Niet verrassend, gezien het prijsverloop. De exportwaarde van vlees en zuivel leverde echter respectievelijk 0,4 en 6,5% in. De zoetwarenexport noteert een groei van 4,5%.

Beheer
WP Admin