Home

Achtergrond

Meer investeringen in agrotechnologie

Nooit werd zoveel geïnvesteerd in agrarische technologieën als oogstrobots, sensoren die vochtgehaltes in de bodem meten of satellietanalyses van gewasgroei.

Dat concluderen Boston Consulting Group en AgFunder in een rapport. Bedrijven en particuliere investeerders hebben volgens het rapport in 2015 voor $25 miljard geïnvesteerd in jonge of nieuwe agrarische technologieën.

Bedrijven blijken conservatief

Boston Consulting Group is één van de grootste adviesbureaus wereldwijd. AgFunder is een groot online platform waar geld van durfkapitalisten wordt gekoppeld aan bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen. De conclusies zijn voor een groot deel gebaseerd op een peiling onder 50 belangrijke directeuren van vooraanstaande agrobedrijven en 15 durfkapitalisten. Ze laten zien dat bedrijven vooral conservatief zijn: tweederde van hun investeringen betreft eigen onderzoek.

Landbouw is slimme keuze

Wereldwijd werd door durfkapitaal voor circa $3 miljard geïnvesteerd in fundamenteel onderzoek, dus helemaal aan het begin van het R&D-proces. De kans dat het geïnvesteerde geld gaat renderen is bij deze fase het kleinst. Het bedrag is 3 keer meer dan in 2013 en 7 keer zoveel als in 2010. De rapporteurs concluderen dat de landbouw in ‘Wall Street’ wordt gezien als een slimme belegging en dus een groeimarkt.

Het signaal is des te sterker omdat in de landbouw zelf inkomens onder druk staan en boeren dus even minder investeren. Een tijdelijk fenomeen, aldus de rapporteurs. Met de investeringen ligt volgens hen een volgende ‘groene revolutie’ in het verschiet. Lang werd volgens hen in de landbouw eigenlijk te weinig geïnvesteerd, omdat alle aandacht ging naar internet of industriële productie.

Grote bedragen voor verbeteringen

Daardoor bleef de groei van hectareopbrengsten de afgelopen 10 jaar achter bij voorgaande decennia. Zakenbank Goldman Sachs kwam eerder ook tot de conclusie dat innovatie in de landbouw in de belangstelling staat, waarbij het wijst op grote bedragen die zaadveredelaar Monsanto en trekkerbouwer John Deere neerleggen voor softwarebedrijven die de toepassing van hun producten verbeteren.

De totale markt voor nieuwe producten – zoals naast bovengenoemde producten ook drones en nieuwe transgene gewassen – kan volgens Goldman Sachs groeien tot $240 miljard in 2050.

Of registreer je om te kunnen reageren.