Home

Achtergrond

Laagste olieprijs sinds 5 weken

De olieprijs is deze week verder gedaald.

Woensdag sloot handelsplatform Behr af op $46,62 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dat is bijna $4 minder dan de week ervoor. De olieprijs zit daarmee weer op het niveau van eind september. De prijsdaling tot het laagste niveau in 5 weken volgde nadat de Verenigde Staten bekendmaakte een record voorraad ruwe olie te hebben.

Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van 0,86 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter.

Gasprijs ook gedaald

De gasprijs daalde deze week mee met de olieprijs. Vorige week steeg de gasprijs nog, maar die tendens is nu doorbroken. Toch is de verwachting dat de daling van de gasprijs tijdelijk is. De komende tijd wordt het waarschijnlijk kouder en dus zal de vraag naar gas stijgen. Ook is er meer gasvraag voor gascentrales door de hoge steenkoolprijs en de krappe capaciteit in Frankrijk. Daar komt bij dat de aanvoer van LNG krap is door uitval en het wegblijven van LNG-schepen. Contractprijs 2017 is 17 cent per kuub en 2018 is 17,1 cent per kuub.

Problemen in Franse kerncentrales

Door aanhoudende problemen in een aantal Franse kerncentrales wordt een groter deel van de Europese elektriciteitsbehoefte nu geproduceerd door kolencentrales. Dat meldt Nuon. Hierdoor neemt de vraag naar kolen toe, stijgt de kolenprijs en als gevolg daarvan de elektriciteitsprijs. De veiligheidseisen voor Franse kerncentrales zijn aangescherpt, waardoor de centrales buiten bedrijf zijn.

APX noteerde donderdag een dagprijs van €47,24 per MWh. De contractprijzen liggen lager, maar stijgen ook mee met de dagprijs. Contractprijs 2017 is €45,53 en 2018 €42,59 per MWh.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.